Bursa a mai facut un pas pentru listare, o firma de consultanta a expus scenariile posibile

Vineri, 29 Mai 2009, ora 18:22
993 citiri
Bursa a mai facut un pas pentru listare, o firma de consultanta a expus scenariile posibile

O firma de consultanta a prezentat vineri scenariile posibile pentru listarea actiunilor Bursei de Valori Bucuresti pe propria piata, urmand ca in perioada urmatoare statutul BVB sa fie modificat si prezentat actionarilor spre aprobare, a declarat pentru NewsIn Stere Farmache, presedintele Bursei, relateaza NewsIn.

"Listarea BVB a mai facut astazi un pas, dupa ce am avut in cadrul AGA o prezentare a unei firme de consultanta specializate, care ne-a descris toate scenariile posibile pentru listare.

In urmatoarea perioada vom conlucra activ cu brokerii pentru a aduce modificarile necesare la statut, care vor fi supuse adunarii generale a actionarilor", a explicat seful BVB.

Totodata, in cadrul adunarii generale de vineri, actionarii BVB si-au ales un nou administrator, in persoana directorului general al casei de brokeraj IFB Finwest, Octavian Molnar.

Pentru locul vacant din conducerea Bursei s-au mai inscris Valerian Ionescu, seful directiei piete financiare din cadrul BCR, Vergil Popescu, vicepresedinte al Asociatiei Brokerilor, si Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Cei patru candidati s-au luptat pentru postul de administrator, dupa ce Petru Prunea a fost nevoit sa paraseasca consiliul de administratie, in urma sanctionarii primite de la CNVM.

De asemenea, actionarii Bursei au mai aprobat vineri situatiile financiare aferente anului trecut, descarcarea de gestiune, repartizarea profitului, precum si revizuirea in crestere a tintei de profit a BVB pentru 2009, de la 1,5 milioane lei, la 7,87 milioane lei, ca urmare a reducerii costurilor.

Astfel, actionarii vor primi un dividend brut de 1,3 lei/actiune, din profitul obtinut anul trecut, de 10,6 milioane lei, rezultat care este de aproape trei ori mai mic decat cel din 2007.

Propunerea conducerii BVB a fost de a distribui sub forma de dividende intregul profit din 2008.

Proiectul platformei regionale ramane in mainile administratorilor BVB "MTF-ul a ramas in programul Bursei de Valori pe 2009, dar tinand cont de evolutiile recente am adus anumite corectii acestui proiect, in sensul ca nu va fi o entitate separata, ci un MTF care va functiona in structura Bursei", a precizat Stere Farmache.

Initial, Bursa de la Bucuresti apelase la serviciile lui Giulio Di Cerbo, un fost bancher londonez, pentru crearea platformei de tranzactionare regionala (Multilateral Trading Facility-MTF).

Di Cerbo si-a inceput in august 2008 mandatul de consultant al Bursei, dar, potrivit unor relatari de presa, BVB a renuntat in martie la serviciile lui, dupa ce conducerea a stabilit ca MTF-ul poate fi administrat intern.

Fostul bancher londonez propusese conducerii BVB infiintarea unei societati noi care sa administreze platforma regionala de tranzactionare, la care Bursa locala urma sa detina 51% din capital, iar restul sa fie detinut de mari banci de investitii.

"Bursa a acumulat suficienta expertiza pana in acest moment pentru a putea pune aceasta infrastructura pe picioare si cred ca suntem pregatiti pentru lansarea acestei piete pe cont propriu.

Insa, nu pot sa spun daca vom mai apela pe viitor la consultanta externa, pentru ca acest lucru depinde de eventualele dificultati care ar putea sa apara pe parcurs", a completat Farmache. 

#consultanta, # actionari, # BVB, # proiect , #stiri BVB