Gazele naturale vor putea fi tranzactionate in sistem bursier

Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:20
1751 citiri
Gazele naturale vor putea fi tranzactionate in sistem bursier

Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat, vineri, doua regulamente privind tranzactionarea gazelor naturale pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange).

Potrivit ANRE, pentru prima data in Romania, legislatia secundara emisa de Autoritate permite tranzactionarea gazelor naturale in sistem bursier.

Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat in sedinta de vineri, 19 iulie 2013, un set de documente importante pentru dezvoltarea pietelor concurentiale de energie electrica si gaze naturale.

"Pentru piata gazelor naturale au fost aprobate Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A., Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange) S.A., licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange) S.A", precizeaza comunicatul ANRE.

Platforma de tranzactionare a gazelor ar fi trebuit sa fie operationala din martie

Autoritatile romane si-au luat angajamentul de a pune in functiune platforma de tranzactionare a gazelor din cadrul OPCOM din martie 2013, dupa ce ar fi demarat teste de functionare incepand cu 1 decembrie 2012, arata Raportul Boardului FMI 2012, din cadrul celei de-a sasea evaluari a Acordului Stand-by, publicat in octombrie 2012.

"OPCOM face progrese in sectorul gazelor pentru infiintarea unei platforme de tranzactionare. OPCOM intentioneaza sa lanseze platforma de tranzactionare a gazelor la 1 decembrie 2012 pentru teste si sa inceapa operarea comerciala din martie 2013", se mentiona in rapor.

Tot pe platforma de tranzactionare a gazelor urmau sa fie incheiate contractele bilaterale ce nu sunt destinate pietei reglementate, arata sursa citate.

"De indata ce platforma de tranzactionare a gazelor va fi operationala, aici vor fi incheiate toate contractele bilaterale care nu sunt destinate pietei reglementate", arata raportul.

#vanzare gaze naturale Romania, #tranzactii gaze bursa, #gaze naturale Bursa Marfuri, #tranzactii gaze OPCOM , #Tranzactionare