Listarea Facebook da batai de cap Nasdaq

Luni, 21 Mai 2012, ora 18:35
1527 citiri
Listarea Facebook da batai de cap Nasdaq

Bursa nord-americana Nasdaq va imbunatati sistemele informatice de listare a actiunilor, dupa ce a recunoscut public ca problemele au afectat tranzactionarea a milioane de actiuni Facebook, listate vineri.

Investitorii au fost lasati in "bezna" vineri fara a sti daca tranzactia de cumparare sau vanzare de actiuni a avut loc. Acesta este o eroare, dintr-un lung sir, raportate de brokerii care activeaza la Nasdaq, scrie Reuters.

Directorul executiv al Nasdaq, Robert Greifeld a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca a listarea actiunilor Facebook a fost afectata de o problema intampinata la sistemul de procesare a anularilor de ordine. Mai mult, acesta a recunoscut ca intarzierea suferita in inceperea tranzactiilor pe oferta publica initiala (IPO) a Facebook a fost un eveniment "jenant" si a dezvaluit ca bursa pe care o conduce se afla in discutii cu institutiile de reglementare asupra revendicarilor unor clienti care s-ar putea ridica la milioane de dolari.

Greifeld a adaugat ca testele facute inaintea listarii actiunilor Facebook nu au reusit sa identifice aceasta problema. Reprezentantii Nasdaq au anuntat ca firma are in planuri sa restrucureze sistemele de listare a ofertelor publice initiale (IPO-uri).

Sistemele informatice pot da serioase batai de cap investitorilor de pe pietele de capital. In mai 2010, o problema la unul dintre programele software a cauzat pierderi de un miliard de dolari din capitaluri sterse de proprii actionari, in doar cateva minute.

In martie, Listarea Publica Initiala a BATS Global Markets, a treia cea mai mare Bursa de Valori din SUA, s-a dovedit a fi un alt eveniment ghinionist. O serie de erori au aparut la debutul pe piata al companiei, determinand retragerea Ofertei Publice Initiale a propriei companii pe Bursa.

Listarea Facebook a intarziat 20 de minute

Tranzactionarea a fost intarziata cu 20 de minute, iar problemele au continuat atunci cand pachetele de actiuni rezervate au incetinit intreg procesul si au lasat investitorii nesiguri de situatia actiunilor lor. Greifeld a explicat ca o serie de probleme cu comenzile anulate - care a trecut neobservata in testele efectuate de companie inainte de IPO - au fost cauza principala a necazurilor de vineri.

Actiunile Facebook s-au tranzactionat vineri pentru prima oara la un pret de pornire de 38 de dolari. La inceputul zilei de vineri pretul actiunilor a crescut cu 11% peste acest prag, ajungand la aproximativ 45 dolari/actiune, alunecand insa, spre sfarsitul zilei, pana la 38,23 de dolari, valoare cu care a inchis ziua de tranzactionare.

#listare actiuni Facebook, #sisteme informatice Nasdaq, #Bursa Nasdaq Facebook , #Tranzactionare optiuni