Germania, marea dezamagire pentru investitori

Luni, 01 August 2011, ora 17:19
1813 citiri
Germania, marea dezamagire pentru investitori

Analistii economici au fost extrem de optimisti in estimarea rezultatelor financiare semestriale ale companiilor. Diferenta dintre prognoza si realitate a fost cea mai mare din ultimii cinci ani, companiile performand mult mai prost decat era asteptat. Cei care sufera cel mai mult sunt investitorii care au bagat milioane de dolari in afaceri "sigure". Mai mult, niciun stat european nu a fost mai dezamagitor decat Germania.

Aproximativ 53% din companiile din Stoxx Europe 600 Index care si-au raportat rezultatele pana la 11 iulie nu s-au incadrat in estimarile analistilor. Procentul reprezinta un record al ultimilor 5 ani.

Investitorii s-au indreptat spre producatorii nemti si scandinavi, in contextul crizei datoriilor statelor periferice si a acordarii celui de-al doilea pachet de finantare Greciei.

Pe masura ce pretul actiunilor a crescut si monedele elvetiene si ale tarilor nordice s-au intarit, companii precum Atlas Capco AB din Stockholm si Peugeot Citroen din Paris au dezamagit piata, inregistrand scaderi de peste 5 procente ale preturilor actiunilor.

"Acesta era un sector in care asteptarile erau mari", spune Ben Ritchie, manager al fondului de investitii Aberdeen Asset Management din Londra, care gestioneaza peste 290 de miliarde de dolari.

"Investitorii au fost mai optimisti in anumite domenii din industrie. Ariile care au fost dezamagitoare au inregistrat o reactie puternica a actiunilor".

Propagarea crizei

Stoxx 600 a scazut cu 8,9 procente comparativ cu apogeul inregistrat pe 17 februarie 2011, in conditiile in care obligatiunile cu maturitate de 10 ani au crescut cu pana la 6,29% in Italia si Spania.

La baza fenomenului stau ingrijorarile legate de contagiunea crizei datoriilor din Grecia, Portugalia si Irlanda.

Eforturile SUA de a gasi o solutie de crestere a plafonului de indatorare si evitarea defaultului au contribuit, de asemenea, la declin.

Din cele 167 de companii din Stoxx 600 care si-au facut publice rezultatele pana la 11 iulie, un total de 88 de companii nu au atins estimarile.

Printre producatorii de bunuri industriale au existat cele mai multe dezamagiri, 18 din 33 de companii performand mai prost decat se astepta.

Profiturile au crescut in medie cu 7,4% in ultimul an, iar analistii se asteptau la un avans de 11%.

"Cand numarul de erori este atat de mare, trebuie sa ne facem probleme", spune Philipp Musil, care gestioneaza 11 miliarde de dolari la fondul Semper Constantia Privatebank AG din Viena.

Cele mai mari rateuri

Companiile ale caror rezultate au fost cel mai departe de estimarile analistilor au intregistrat o scadere medie de 4,2% al pretului actiunilor in ziua in care si-au publicat datele financiare.

La polul opus, cele care au depasit cel mai mult estimarile au crescut in medie cu 0,6%.

Cele mai dezamagitoare companii au fost cele nemtesti. Investitorii mizau pe cea mai mare economie europeana sa fie motorul cresterilor in urmatoarele sase luni.

Germania, Suedia si Norvegia vor inregista o crestere economie medie de 3,5% in 2011. Comparativ, avansul Marii Britanii, Frantei si Spaniei va fi de doar 1,4%, dupa cum reiese din estimarile analistilor intervievati de Bloomberg.

#criza, #criza europa, #criza grecia, #datorii europa, #default, #investitie, #investitor, #rezultate financiare , #Pret actiuni

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0005

1 USD = 4.4826 RON

-0.0330
  1. Salariul minim la nivel european, încă departe. După creșterile record din ultimul deceniu, România este la coada clasamentului UE
  2. Jucătorii de top din sfera imobiliară urcă pe scena The Real Estate Event. Viitorul industriei, dezbătut pe 12 septembrie
  3. Salariul mediu net, în creștere. Ce domenii au resimțit cele mai importante măriri: surpriza mare vine din sectorul mineritului
  4. Salariu de 4.000 de euro în România pentru un job cu concurență aproape zero. Angajatorii „umblă cu limba scoasă după ei!"
  5. The Real Estate Event - ediție inaugurală de succes. Jucătorii de top din industria imobiliară care au urcat pe scenă, urmăriți de 120.000 de oameni online
  6. Orașele spre care se îndreaptă dezvoltatorii imobiliari din cauza „blocajelor” în obținerea autorizației de construcție. „Mentalitatea din București se transmite” VIDEO
  7. Ce îi îndepărtează pe investitorii străini de pe piața imobiliară românească: „Rămânem doar cu ceea ce putem face noi înșine” VIDEO
  8. PayPo lansează un nou serviciu BNPL: Plata în rate flexibile de 4 sau 6 luni