Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani

Isarescu: Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani


Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani, este de parere Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a tarii o reprezinta piata de capital, fara sa fie neglijata absorbtia de fonduri europene.

"Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani si e greu sa fii obisnuit asa. Dupa opt ani de crestere, avem parte de un reflux. Acest comportament este tipic economiei de piata, poate a fost un pic accentuat. Dupa inundatia de bani, am evitat iesiri masive de capital, dar nici bani nu au mai venit.

Un delta negativ de 10% din PIB este greu de suportat. Intrarile de capital s-au miscorat de sapte ori intre 2010 si 2011. Aceasta variatie ne-a creat probleme. Am avut si marea dezamagire sa constatam ca acest delta negativ nu a fost deloc compensat, prin gradul de absorbtie a fondurilor europene.

Speram ca, anul acesta, sa aduca ceva mai multe fonduri europene, dar in aceste conditii, la nivel macroeconomic, avem nevoie de o alternativa", a afirmat Isarescu.

Oficialul BNR a adaugat ca la nivel macroeconomic un lucru important este reprezentat de finantarea prin bursa, considerata "o fereastra mare de oportunitate".

'La nivel macro este important sa spunem ca avem nevoie de finantare prin bursa. Va reamintesc ca, ulterior declansarii crizei financiare mondiale, fluxul intrarilor de capital din Romania s-a diminuat foarte mult.

Aceasta alternativa pare sa fie piata de capital din Romania, dat fiind si situatia de pe plan extern. Nu pledez aici pentru o miscare brutala in sus, dar de multe ori a te grabi incet este o treaba buna. Avem o fereastra mare de oportunitate sa recladim, in adevaratul sens al cuvantului, piata de capital din Romania', a explicat guvernatorul BNR.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1477 ori