BVB lanseaza un nou indice. Poate el sa creasca lichiditatea bursei?

Vineri, 03 August 2012, ora 13:25
2176 citiri
BVB lanseaza un nou indice. Poate el sa creasca lichiditatea bursei?

Bursa de Valori Bucuresti lanseaza un nou indice, BET-BK, al celor mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata, in speranta ca va reusi ca piata de capital sa devina mult mai lichida.

Specialistii sustin insa ca daca se porneste cu aceasta premiza la drum, atunci este un demers sortit esecului.

Bursa de Valori Bucuresti a lansat indicele BET-BK, care va urmari cele mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata si care a fost conceput in colaborare cu administratorii locali de fonduri mutuale.

Indicele BET-BK este un indice de tip benchmark (de referinta) ce va putea fi mai usor de replicat de catre administratorii de fonduri mutuale, respectiv de catre fondurile mutuale de tip index, care investesc dupa structura indicilor bursieri.

BNR - reticenta la volatilitatea pietei de capital

Consultantul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24, ca Bursa de Valori Bucuresti are o lichiditate scazuta si ca introducerea de noi indicatori nu are niciun efect in acest sens.

Cauzele sunt mai multe. Putini bani in piata, numarul mic de societati listate, si chiar la acesta, free float-ul este foarte scazut, iar lansarea de noi produse nu ataca esenta problemei: un free float mai mare si largirea numarului de societati listate. "Pe bursa este nevoie de un free float mai mare, care nu tine de companii, si evident, este nevoie de o largire a numarului de societati listate, care nu depinde de BVB", a declarat consultantul financiar.

Valentin Ionescu sustine ca aceste probleme ale bursei de la Bucuresti tin de foarte mult timp de politica Bancii Nationale a Romaniei, care este foarte reticenta la volatilitatea pietei de capital. Prin urmare, subliniaza Ionescu, cat timp va persista aceasta reticenta a BNR, Bursa de Valori Bucuresti nu se va dezvolta.

Evident, fiind o perioada de criza prelungita, este foarte greu sa atragi capital pe bursa, insa BVB nu va reusi sa faca acest lucru prin lansarea de astfel de produse. Pe langa intrarea pe bursa a mai multor companii si cresterea actiunilor free float, Valentin Ionescu a mai identificat o posibilitate de crestere a bursei: listarea companiilor de stat. "Aici este si o problema a statului, care ne tot promite de trei ani ca va lista pe bursa pachete de actiuni de la marile societati, iar atunci situatia se va redresa, insa asta nu inseamna ca vom avea rezultate spectaculoase", a mai spus consultantul financiar.

Inca un indice poate descuraja investitorii

Analistul economic Lucian Davidescu a declarat pentru Business24, ca lansarea unui nou indice pe BVB nu este de natura sa atraga noi investitori si sa duca la cresterea lichiditatii pietei de capital romanesti.

Introducerea inca unui indice ar putea sa descurajeze intrarea noilor veniti pe piata de capital, pentru ca, sustine Davidescu, cu cat sunt mai multi indici, cu atat este mai greu de perceput ce se intampla. Analistul economic este convins ca introducerea unui nou indice este mai degraba un instrument, care sa-i ajute pe investitorii deja prezenti sa aiba cat mai multe repere.

Lucian Davidescu sustine ca atragerea de investitori si cresterea lichiditatilor nu ar trebui sa reprezinte un scop in sine al bursei, ci usurinta detinatorilor de actiuni de a vinde si cumpara sau finantarea facila prin subscriptie publica a companiilor nou lansate.

"In momentul in care vom avea multe companii listate si destui investitori, si care sa aiba incredere in platformele puse la dispozitie, atunci evident ca va creste si lichiditatea. Insa, daca pornim de la inceput cu dorinta de a creste cu orice pret lichditatea, atunci este un demers sortit esecului", a declarat analistul economic.

BVB are deja sase indici bursieri

In prezent pe bursa de la Bucuresti sunt prezenti alti sase indici bursieri, cel mai cunoscut fiind indicele BET (Bucharest Exchange Trading), al celor mai reprezentative 10 actiuni de pe bursa.

Diferenta fata de BET-XT, indicele cel mai apropiat ca structura, consta in includerea companiilor straine listate la BVB, precum si includerea unui factor de lichiditate, care ia in calcul ponderea valorii tranzactiilor realizate cu un anumit simbol in valoarea totala a tranzactiilor inre-un intervalul de timp (o luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni).

De asemenea, ponderea maxima a unei societati in cadrul indicelui nu poate depasi 10% din capitalizarea acestuia, ponderea maxima a unui grup de societati in cadrul indicelui nu poate depasi 20% din capitalizarea acestuia, iar suma ponderilor societatilor/grupurilor de societati ce depasesc 5% din capitalizarea indicelui nu va putea trece de pragul de 40% din capitalizarea acestuia.

Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
În cadrul unei ședințe din Consiliul European de la Bruxelles, s-au discutat recent o serie de schimbări majore în administrarea economiilor din blocul comunitar. Printre acestea se numără...
#bvb indici, #indicele BET BK, #piata de capital, #lichiditate bursa, #investitori pe piata de capital , #Piata de capital