Investitorii au depus oferte de 3,6 miliarde euro pentru eurobondurile Romaniei

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 16:52
1400 citiri
Investitorii au depus oferte de 3,6 miliarde euro pentru eurobondurile Romaniei

Investitorii straini au subscris o suma de 3,6 miliarde de euro pentru emisiunea de obligatiuni prin care Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe piata externa, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata in anul 2008 (cu scadenta in anul 2018 si cupon de 6,50%) si a atras fonduri de 750 de milioane de euro, la un randament in scadere fata de emisiunea initiala de la 6,69% la 5,10%.

Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern

Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse fiind de 3,6 miliarde de euro, demonstrand interesul extrem de mare al investitorilor pentru Romania.

Tranzactia a fost inermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si Unicredit.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat marti ca a fost incheiata "cu succes" o emisiune de euro-obligatiuni care majoreaza rezerva valutara a tarii cu 750 milioane euro pe sase ani.

El a sustinut ca Romania este un stat cel putin la fel de credibil ca in urma cu un an, chiar daca s-a imprumutat.

Georgescu a aratat ca in Romania exista un mediu propice pentru atragerea investitiilor straine si ca Executivul a luat masuri pentru a incuraja mediul de afaceri.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a afirmat in urma cu doua saptamani ca institutia vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe piete externe in urmatoarele doua luni si ca urmareste saptamanal situatia internationala pentu a determina momentul oportun.

Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele externe, la minime record

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut in august la 30,954 miliarde euro, de la 32,141 miliarde euro la finele lunii iulie.

Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in august cu peste un miliard de euro

#Romania oferte eurobonduri, #valoare oferte eurobonduri Romania, #investitori straini eurobonduri Romania, #Romania emisiune obligatiuni , #Obligatiuni