Piratii pagubesc portul Constanta

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 17:57
1901 citiri
Piratii pagubesc portul Constanta

Presedintele Federatiei Internationale a Transportatorilor din Romania, Adrian Mihalcioiu, a declarat vineri, in timpul unei conferinte la Constanta, ca, in opinia sa, din cauza pirateriei din Golful Aden, traficul de marfuri prin Portul Constanta a scazut cu circa 20%.

"Eu estimeza circa 20% din traficul din portul Constanta este afectat de atacurile piratilor", a precizat vineri Adrian Mihalcioiu, presedintele Federatiei Internationale a Transportatorilor din Romania, in cadrul conferintei cu tema "Conferinta Regionala Responsabilitatea Sociala Corporativa - Gestionarea Fenomenului de Piraterie", care a avut loc zilele acestea la Constanta.

Principalele scaderi se regasesc in traficul de containere si sunt explicate de Adrian Mihalcioiu prin faptul ca multe nave nu mai trec prin stramtoarea Aden, ci aleg sa ocoleasca Africa si sa ajunga direct in Europa de nord, fara sa mai tranziteze Portul Constanta.

Federatia Internationala a Transportatorilor (ITF), Federatia Internationala a Armatorilor, alaturi de multe alte organizatie maritime, care reunesc practic toata industria mondiala a shippingului, au trimis o scrisoare deschisa catre toate guvernele lumii de a controla si diminua atacurile pirateresti.

"Trebuie actionat acum, nu maine, si de aceea este important ca aceasta scrisoare sa-si gaseasca ecoul in toate guvernele lumii. Ele sunt trimise practic catre guvernele tuturor statelor afiliate la ITF si la organizatiile maritime mondiale", a declarat vineri Adrian Mihalcioiu.

Scrisoarea este semnata si de Sindicatul Liber al Navigatorilor din Romania.

"Industria shippingului este consternata de faptul ca natiunile conducatoare ale lumii, cu resursele pe care le au la dispozitie, nu sunt in stare sa mentina securitatea intr-un punct atat de strategic cum este cel care leaga Europa de Asia, spre Marea Rosie prin Canalul de Suez", se arata in aceasta scrisoare.

#constanta, #marea, #maritim, #neagra, #pirati, #port, #trafic , #Marfuri