Bursele europene inchid in usor avans ultima sedinta din mai, a treia luna la rand de crestere

Sambata, 30 Mai 2009, ora 10:55
1399 citiri
Bursele europene inchid in usor avans ultima sedinta din mai, a treia luna la rand de crestere

Marile burse din Europa au inchis sedinta de vineri in crestere, sustinuta de evolutia titlurilor miniere si petroliere, pe fondul scumpirii marfurilor, insa datele economice mixte din Statele Unite au limitat castigurile, potrivit Reuters, potrivit Newsin.

Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a crescut cu 0,69%, la 4.417,94 puncte, indicele Dax, al pietei din Frankfurt, a castigat 0,16%, pana la 4.940,82 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei pariziene, a urcat cu 0,43%, la 3.277,65 puncte.

Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor titluri europene, a inchis sedinta in crestere cu 0,2%, la 862,2 puncte. Indicele paneuropean a castigat 0,7% in aceasta saptamana si 4,1% in mai, a treia luna la rand de crestere, performanta nemaiatinsa de doi ani.

"Exista un anumit elan ce ar putea dura pentru alte cateva luni", a comentat Georgina Taylor, strateg pentru piete de capital la Legal & General Investment Management.

"Dar din cauza cresterii rapide, cred ca piata a devenit mai sensibila la fluxul stirilor", a adaugat ea. Sectorul de petrol si gaz s-a numarat printre performerii zilei, ca urmare a scumpirii petrolului pana la un maxim al ultimelor sase luni, de peste 66 dolari/baril, pe fondul optimismului cu privire la economie.

Titlurile Total, BP, Royal Dutch Shell, Repsol si StatoilHydro au inregistrat aprecieri cuprinse intre 1,3% si 2,6%. De asemenea, actiunile companiilor miniere s-au apreciat, dupa ce cuprul si aurul s-au scumpit la bursele de marfuri.

Pretul aurului a fost sustinut si de deprecierea dolarului pana la un minim al ultimelor cinci luni fata de un cos de valute principale.

Titlurile Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton, Lonmin, Rio Tinto si Xstrata au inregistrat scumpiri cuprinse intre 2,4% si 8,1%.

Vineri, Departamentul pentru Comert din SUA a anuntat ca produsul intern brut al Statelor Unite a scazut in primul trimestru cu 5,7% fata de aceeasi perioada din 2008, nivelul contractiei fiind sub cel anuntat anterior, de 6,1%.

In al patrulea trimestru din 2008, economia SUA a scazut cu 6,3%. In schimb, activitatea de afaceri din regiunea central-vestica a SUA (Midwest) s-a contractat in luna mai mult peste asteptari, dupa un rezultat neasteptat de bun in luna precedenta.

#burse europene, # sector minier, # energetic, # economie, # sua, # crestere, # indici , #Marfuri