Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Brokeri: BVB nu mai are nevoie de indici, ci de emitenti

Brokeri: BVB nu mai are nevoie de indici, ci de emitenti


Odata cu lansarea indicelui BET-BK, BVB va fi completa din punct de vedere tehnic. Problema ramane in continuare lipsa emitentilor, dupa cum spun investitorii din Romania.

Bursa de Valori Bucuresti a anuntat, luni, ca va lansa in perioada urmatoare inca un indice care va urmari cele mai mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata, conform Zf.ro. Indicele BET-BK se va adauga celor sase deja existenti si va fi de tip benchmark, adica de referinta.

"Din punct de vedere tehnic, toti indicii de acum au un dezechilibru intre primii 2-3 emitenti si restul, in sensul ca primii detin ponderi foarte mari.

Administratorii de fonduri mutuale sunt limitati de lege sa investeasca peste anumite ponderi, asa ca acest nou indice vine sa elimine aceste restrictii", a declarat Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Certinvest, pentru Business24.

Indicele BET-BK va fi conceput in colaborare cu administratorii de fonduri mutuale, dupa ce acestia au sesizat Bursei faptul ca actualii indici sunt greu de replicat in fondurile de index.

"Acest indice este inspirat din nevoia fondurilor mutuale deschise de a nu mai avea acele limite impuse de lege, usurand procesul investitional al fondurilor. Efectul concret este realocarea de pozitii pentru unele fonduri pe structura noului indice", a explicat Razvan Rusu, director de investitii Certinvest.

Indicele BET-BK va contine cele mai lichide actiuni ale BVB, fiind din acest punct
de vedere similar cu indicele BET-XT. Diferenta consta in faptul ca indicele BET-BK
va raspunde politicii de diversificare a fondurilor deschise de investitii, care functioneaza dupa anumite reguli de diversificare.

"Expunerea fondului de investitii pe un emitent nu poate depasi, in principiu, 5% din activele sale. Se poate depasi aceasta limita pana la maximum 10%, daca suma expunerilor care depasesc 5% din activul total nu depaseste 40% din active", explica Rusu.

Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, considera ca, odata cu infiintarea acestui indice, structura BVB va fi completa.

"Indicele este construit in colaborare cu administratorii de fonduri, care au atras atentia ca indicii actuali nu pot fi replicati cu usurinta in portofoliu. Structura indicilor este destul de completa in momentul acesta", spune Grigoras.

IT si energie, marea lipsa a BVB

Odata cu aparitia noului indice, bursa va sta bine din punct de vedere tehnic, insa problema principala ramane in continuare lipsa de emitenti.

Conform investitorilor, IT-ul este domeniul cel mai activ pe pietele de capital din afara, lipsind, insa, in totalitate de la noi. Topul "lipsurilor" este completat de domeniile energetic si farmaceutic.

"Sunt multe domenii neacoperite. IT-ul este inexistent, cu toate ca in afara tarii este cel mai activ. De asemenea, domeniul energetic este neacoperit, insa va fi bine reprezentat daca statul va lista anul acesta companiile anuntate", spune reprezentantul Intercapital Invest.

Acestea doua sunt domeniile in care s-a investit cel mai mult in ultima perioada la nivel international. BVB este dominata de sectorul financiar: SIF-uri, bancile etc.

"Cred ca principala nevoie a fondurilor este de noi emitenti si posibilitatea de a diversifica, din punct de vedere tehnic, lucrurile. In Romania, nu sunt prezente pe bursa domenii foarte importante, care au crescut in criza, cum ar fi IT-ul sau farma", mai spune si Rusu.

In ultimul an nu s-a mai lansat la bursa nicio companie noua, piata romaneasca de capital fiind trezita la viata doar de listarea unui pachet de 15% din societatea de stat Transelectrica.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1493 ori