Dolarul cade la un nivel minim al acestui an fata de euro si yen

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 18:18
990 citiri
Dolarul cade la un nivel minim al acestui an fata de euro si yen

Moneda americana s-a depreciat miercuri pana a cele mai scazute cotatii din acest an fata de euro si yen, in conditiile in care cresterile bursiere din ultimul timp a sporit cererea investitorilor pentru active cu randament mai mare, potrivit Bloomberg.

Euro a atins o cotatie maxima de 1,4586 dolari - cea mai inata cotatie din 18 decembrie 2008 -, fata de 1,4478 dolari marti seara, dupa care a pierdut usor teren, in timp ce yenul s-a apreciat cu 0,3%, pana la 92,09 yeni/dolar. Francul elvetian a atins fata de dolar cea mai inalta cotatie din 29 iulie 2008, de 1,0402 franci/dolar.

Lira sterlina s-a apreciat si ea, pana la un varf al ultimelor aproape trei saptamani, in conditiile in care increderea consumatorilor britanici a urcat la nivelul maxim a ultimului an.

"Dolarul este mijlocul prin care toata lumea isi finanteaza investitiile mai riscante. Se imprumuta in dolari pentru a investi in alte piete", a explicat Bilal Hafeez, seful pentru strategii pe piete valutare de la Deutsche Bank, citat de Bloomberg.

Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane fata de sase valute principale, a cazut cu 0,6% pana la un minim din septembrie 2008, in conditiile in care dolarul a devenit cel mai ieftin mijloc de finantare pe piata din Londra in aceasta saptamana.

Unii analisti estimeaza, de altfel, ca yenul a fost inlocuit de dolar ca mijloc de finantare a tranzactiilor speculative de tip carry trades, care presupun finantarea intr-o moneda cu randament mic pentru a investi in valute mai performante. In aceste conditii, yenul are potential de apreciere in urmatoarele luni atat fata de dolar, cat si fata de monedele europene, sustin analistii.

#dolar, #yen, #euro, #cotatii , #Cotatii