Oferta publica Transelectrica a fost "scanteia" care a atras atentia asupra bursei ca alternativa de finantare. Alte doua oferte publice de succes pentru companii de stat ar putea deschide drumul pentru listari ale companiilor private, a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.
Oferta Transelectrica a fost un succes, in viziunea tuturor celor implicati. Din perspectiva BVB, vor fi unele schimbari la viitoarele oferte publice?
Este o experienta foarte buna pe care am acumulat-o cu Transelectrica, este o reteta de succes, de aplicat in continuare. La urmatoarele oferte, in primul rand vom discuta de "fine tuning" (ajustari fine, de detaliu). Ceea ce am putea sa recomandam urmatoarelor consortii este ca ele, impreuna cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie /OPSPI/, cand vor definitiva structura ofertei, sa aloce un volum mai mare pentru transa de retail (investitorii mici).
Aceasta a fost o surpriza pentru toata lumea, ca transa de investitori mici sa fie atat suprasubscrisa. Nu neaparat ca procent ci ca volum. Trebuie sa intelegem ca ofertele pentru Transelectrica au fost ferme - 50 milioane euro. Nu sunt afis, pentru ca odata ce aveai ordinul pe bursa, aveai si banii. Bursa a reusit sa capaciteze cereri de 50 de milioane de euro. Incepe sa devina o speranta pentru antreprenori si aici. Am fost abordat de antreprenori, care incep sa analizeze aceasta alternativa de finantare, au incredre ca bursa ii poate finanta.
Cate oferte publice ale companiilor de stat vom mai vedea in acest an la BVB?
Tehnic se pot produce ofertele Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica. Depinde cat de bine sunt pregatite consortiile, de cat de bine este realizata "camera de date" a companiei. Este un efort destul de mare in spate de a pregati informatiile necesare pe care investiyorii vor dori sa le cunoasca la detaliu in cadrul roadshow-urilor. Sunt companii care pana acum nu au mai fost listate. Este bine ca procesul a inceput si cred ca se va incheia pentru ca odata de mandatezi niste nume mari internationale ai face mult mai rau pentru Romania sa dai inapoi si sa nu mai faci acele IPO-uri. Ai crea un prejudiciu de imagine enorm pentru Romania, daca te-ai oprit la jumatatea lui.
Succesul ofertelor publice pentru companii de stat va atrage si listarea unor companii private?
Avem din ce in ce mai multe contacte cu antreprenorii. Spre deosebire de fondurile cu capital de risc, care vin si cumpara integral compania, BVB este o alternativa de finantare mult mai buna pentru cineva care doreste sa ramana cu o parte din companie.
Este important sa ai cateva companii de succes, dupa care sunt convins ca va fi un val de listari. Nu prea ai alternative de finantare si ai nevoie sa te dezvolti. BVB poate fi alternativa mai ales pentru companii romanesti, care cauta o finantare de cateva milioane de euro - 5, 10, 15, 20, 30 de milioane de euro poate sa obtina acea companie pe BVB. Este fezabil in momentul de fata.
Totul este ca acea companie sa aiba o poveste de succes si un brand bun, care conteaza mai mult decat dimensiunea companiei. Acest lucru trebuie vandut de actionar sau CEO, care sa insufleteasca povestea de succes cu determinare, incredere. Este un fel de reactie in lant, e greu sa pornesti reactia, Transelectrica este o prima scanteie, acum poti sa torni apa sau benzina.
Cred ca se poate turna benzina. Sunt planuri destul de concrete, dar nu se vor realiza peste noapte. In 2012 ai nevoie de mai multe povesti de succes, Transelectrica este una, este nevoie de mai multe oferte publice, doup-trei, ca sa poti apoi sa dai incredere. Crucial este Romgaz, tinand cont de dimensiune, inseamna investitori institutionali, este vorba de sute de milioane. Dupa Romgaz trecem la alt nivel, atunci putem discuta de companii private, nu exclud sa apara chiar in 2012 companii private, chiar daca sunt treceri de pe RASDAQ.