Fondul Proprietatea are ca obiectiv listarea la bursa din Londra in decembrie (Greg Konieczny)

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 13:30
2017 citiri
Fondul Proprietatea are ca obiectiv listarea la bursa din Londra in decembrie (Greg Konieczny)
Foto: Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea din Romania are ca obiectiv o listare secundara la bursa din Londra in decembrie si spera sa obtina aprobarea actionarilor pentru o alta rascumparare de actiuni, a afirmat, vineri, Greg Konieczny, vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group si manager al Fondului Proprietatea, intr-un interviu acordat Reuters.

Pregatirile pentru listare sunt in desfasurare de ceva timp si in aprilie Konieczny a anuntat ca spera la o listare in septembrie sau octombrie. Totusi, inca nu s-a primit aprobarea autoritatilor de reglementare financiara de la Bucuresti (Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF).

Vineri, Fondul Proprietatea avea o capitalizare bursiera de 11,6 miliarde de lei (3,29 miliarde de dolari) la bursa de la Bucuresti.

'Totul depinde de data la care va aproba ASF aceasta listare. Sper ca vor reusi sa o faca pana la mijlocul lui noiembrie. Credem ca cel mai probabil moment pentru listare va fi la inceputul lui decembrie', a afirmat Greg Konieczny, adaugand ca Fondul Proprietatea va avea nevoie din nou de aprobarea actionarilor daca lansarea va fi intarziata in 2015.

Templeton a solicitat guvernelor de la Bucuresti sa reformeze companiile de stat, ineficiente si invechite. Konieczny si-a exprimat optimismul ca firma de stat Hidroelectrica, la care Fondul Proprietatea detine o participatie de 20%, va iesi din insolventa in 2015 si va veni pe piata.

'Exista sanse bune ca pana la sfarsitul anului sa avem o oferta publica initiala (IPO)', a declarat Konieczny, adaugand ca astfel compania energetica ar putea obtine intre 400 si 500 milioane de euro.

Managerul FP intentioneaza rascumparare de actiuni

De asemenea, managerul Fondului Proprietatea intentioneaza sa propuna un program de rascumparare de actiuni la intalnirea din noiembrie. Discount-ul dintre valoarea neta a activelor Fondului Proprietatea si pretul actiunilor a scazut la aproximativ 25%, de la 55,7% in 2011, in urma unor rascumparari de actiuni. Actionarii Fondului Proprietatea ar dori ca discount-ul sa fie sub 15%.

Intrebat ce nivel are ca obiectiv, Konieczny a refuzat sa comenteze, dar a subliniat ca cel mai ridicat discount in randul principalelor 15 fonduri listate la Londra se ridica la aproximativ 13%.

'Nu inseamna ca acesta este obiectivul nostru, dar spunem ca actualul discount este excesiv', a afirmat Greg Konieczny.

Vineri, actiunile Fondului Proprietatea se tranzactionau in crestere cu 0,1%, la 0,9355 lei. De la inceputul anului, titlurile au crescut cu aproape 20%, fata de un avans de 8% al indicelui bursei de la Bucuresti.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea ('Fondul') a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

#fondul proprietatea, #listare fp bursa , #Actiuni