Citigroup, desemnat intermediar pentru vanzarea pachetului de actiuni FP

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:12
1735 citiri
Citigroup, desemnat intermediar pentru vanzarea pachetului de actiuni FP

Fondul Proprietatea a desemnat Citigroup Global Markets Limited drept intermediarul unui eventual proces de vanzare a unor participatii minoritare ale Fondului la companiile energetice, in valoare totala de 527 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al FP.

"Citigroup Global Markets Limited a fost desemnat intermediarul exclusiv pentru facilitarea de posibile tranzactii a unor companii romanesti nelistate de distributie si furnizare de electricitate si gaze naturale din portofoliul Fondului Proprietatea", se arata in comunicat.

Este vorba despre participatii minoritare la 13 companii de distributie si furnizare a energiei electrice si a gazelor, unde actionari majoritari sunt E.ON, Enel, GDF Suez si Electrica.

"Valoarea totala a acestor detineri este de 527,6 milioane de euro sau aproximativ 15% din VAN (valoarea neta a activelor Fondului - n.r.), conform celei mai recente VAN a Fondului Proprietatea, calculata la 31 ianuarie 2012", se mai precizeaza in comunicat.

Franklin Templeton anunta ca, incepand cu data de 2 februarie, capitalul social varsat al Fondului Proprietatea a crescut la valoarea de 13.412.554.856 lei, in timp ce capitalul social subscris a ramas nemodificat, la valoarea de 13.778.392.208 lei.

Potrivit reprezentantilor FP, majorarea capitalului social varsat a intervenit ca urmare a compensarii actiunilor gratuite primite de catre Fond de la Hidroelectrica, in suma de 4.985.760 RON, ca urmare a majorarii capitalului social cu contravaloarea terenurilor pentru care Hidroelectrica a primit dreptul de proprietate, cu o parte din capitalul Fondului neplatit de catre statul roman.

"Ca urmare a acestei compensari, Administratorul Fondului va debloca un numar de 4.985.760 actiuni din cele 370.823.112 actiuni considerate anterior neplatite de catre statul roman si blocate de catre Administratorul Fondului prin Decizia nr. 51/23 decembrie 2011", se arata in raport.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor.

#Citigroup actiuni Fondul Proprietatea, #vanzare actiuni Fondul Proprietatea, #tranzactii Fondul Proprietatea , #Actiuni fondul proprietatea