Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BERD va asigura o finantare de 80 milioane euro pentru Expur

BERD va asigura o finantare de 80 milioane euro pentru Expur

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va finanta cu 80 de milioane de euro procesatorul de seminte oleaginoase Expur din Romania, operatiune prin care sprijina si dezvoltarea industriei romanesti a rapitei, precizeaza Mediafax.

"BERD sprijina dezvoltarea industriei romanesti a rapitei, inclusiv operatiunile de rafinare si productie de uleiuri comestibile si biocombustibili, printr-un pachet de finantare sindicalizat de 80 de milioane de euro acordat Expur", se arata intr-un comunicat al bancii.

Finantarea BERD va sutine strategia Expur de a ajuta la dezvoltarea pietelor fainei de rapita si a biocombustibililor din Romania.

Cererea crescuta pentru seminte de rapita ca materie prima va incuraja agricultorii locali sa cultive mai multa rapita pentru piata locala, mentioneaza comunicatul.

Majorarea ofertei de faina de rapita, o alternativa mai eficienta din punct de vedere al cheltuielilor la faina din soia, importata, va sustine eforturile crescatorilor de animale de a reduce cheltuielile, situatie in care s-ar ieftini si carnea pe piata romaneasca.

Pachetul de finantare este compus dintr-un imprumut pe termen lung destinat modernizarii preselor Expur si o facilitate de 60 de milioane de euro pentru capital de lucru.

Jumatate din fiecare din cele doua imprumuturi va reprezenta contributia bancii, suma ramasa fiind sindicalizata catre BRD si Rabobank.

BERD a anuntat in iulie ca analizeaza acordarea unei finantari de 80 de milioane de euro pentru Expur, pentru dezvoltarea operatiunilor de productie.

"Sprijinirea afacerilor agricole, cu un interes special pentru procesare alimentara, este una dintre prioritatile BERD in Romania.

Acest proiect va avea un efect pozitiv asupra intregului lant valoric al industriei alimentare, cu beneficii pentru furnizorii locali si fermieri", a afirmat Gilles Mettetal, directorul echipei BERD pentru afaceri agricole.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1577 ori
Citeste mai multe desprealimentara berd expur finantare industrie rapita