Hossu: Demiterile din deconcentrate creeaza premisele unei mafii locale

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 17:41
1788 citiri
Hossu: Demiterile din deconcentrate creeaza premisele unei mafii locale

Ordonanta de Urgenta privind demiterile din deconcentrate creeaza premisele unei mafii locale, in conditiile in care persoane cu influenta in structurile politice pot folosi institutiile statului pentru a-si elimina concurenta, a spus vineri, pentru NewsIn, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"In momentul in care cunosc presedintele consiliului judetean, de exemplu, pot sa-i spun: verifica concurenta si da-i amenzi", a declarat Hossu.

Liderul sindical a precizat ca dependenta politica a sefilor de deconcentrate "ii face sa se comporte mafiot".

Cartel Alfa va ataca ordonanta in contencios administrativ
, intr-o prima faza, si va face reclamatie la Curtea Costitutionala. De asemenea, confederatia sindicala pregateste o plangere pentru Organizatia Internationala a Muncii (OIM), deoarece ordonanta intra in contradictie cu conventia 81, care se refera la inspectia muncii, a mentionat Hossu.

"Ordonanta nu respecta Codul Muncii, e o disponibilizare colectiva. Prevederea ordonantei ii obliga sa-si dea demisia si sa-si schimbe atributiile postului", a spus liderul Cartel Alfa, pentru NewsIn.

Hossu spune ca cei demisi pot actiona statul in judecata si vor avea castig de cauza.

Liderul Cartel Alfa estimeaza circa 4.000 de disponibilizati, dublu fata de cifra avansata de Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP).

"Notiunea de corp al functionarilor publici inseamna ca statul ii garanteaza pe viata", a mai spus Hossu.

Toti sefii serviciilor deconcentrate au primit joi si vineri (23 si 24 aprilie) decizii de demitere, iar in urmatoarele 30 de zile intra in vigoare preavizul impus de Codul Muncii pentru functiile de conducere, interval in care se vor desfasura si concursurile pentru desemnarea noilor sefi.

Functiile care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, potrivit textului actului normativ.

La expirarea termenului de 32 de zile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale vor fi conduse de un director coordonator, ajutat de unul sau mai multi adjuncti. Acestia sunt numiti prin act administrativ al ordonatorului principal de credite in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul.

Actul normativ precizeaza ca functiile de conducere sunt exercitate in baza unui contract de management incheiat cu ordonatorul principal de credite, pe o perioada de maximum patru ani. Contractul - care este asimilat contractului individual de munca - prevede, printre altele, obiectivele si indicatorii specifici de performanta.

Remuneratia va fi stabilita prin contractul de management, la nivelul maxim al salariului pentru functia de consilier gradul 1 A din cadrul ministerelor, la care se adauga toate drepturile prevazute de lege pentru functiile de conducere.

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#Hossu, #mafie, #conditii, #presedinte, #cartel, #alfa , #stiri Bogdan Hossu