Vezi care e principala vulnerabilitate a sectorului bancar

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 18:05
1575 citiri
Vezi care e principala vulnerabilitate a sectorului bancar

Riscul de credit ramane principala vulnerabilitate a sectorului bancar, dar in perspectiva presiunea asupra calitatii activelor bancare va scadea, in contextul consolidarii treptate a cresterii economice si al intaririi gestiunii riscurilor la nivelul bancilor, potrivit Mediafax.

"Alte provocari pentru perioada urmatoare au in vedere gestionarea riscului de contagiune ce s-ar manifesta in cazul unor evolutii adverse pe pietele internationale ca urmare a crizei datoriilor suverane sau a incetinirii semnificative a cresterii economice in economiile dezvoltate, echilibrarea structurii pe monede a fluxurilor de credite noi si imbunatatirea instrumentarului de interventie rapida in cazul institutiilor de credit aflate potential in dificultate", se arata intr-un comunicat al BNR privind lansarea "Raportul asupra stabilitatii financiare".

Potivit Bancii Nationale a Romaniei, aceasta situatie necesita continuarea eforturilor pentru mentinerea solvabilitatii, provizionarii si lichiditatii la niveluri adecvate, precum si adoptarea de noi masuri prudentiale.

Totodata, componentele nebancare ale sistemului financiar - sectorul asigurarilor, al fondurilor de pensii, al institutiilor financiare nebancare si cel al pietei de capital - au avut o evolutie mixta in anul 2010 si in prima parte a acestui an, dar riscul sistemic s-a mentinut la un nivel scazut. 

Sistemele de plati si sistemele de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare nu s-au confruntat cu probleme deosebite, datorita masurilor adoptate de banca centrala in scopul limitarii riscurilor asociate functionarii acestora, se mai arata in comunicat.

In ceea ce priveste situatia macroeconomica a Romaniei, BNR arata ca aceasta s-a imbunatatit in perioada analizata, iar noul acord de finantare de tip preventiv incheiat in anul 2011 cu Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala, alaturi de angajamentele autoritatilor asumate in cadrul programelor nationale, constituie ancore pentru mentinerea stabilitatii financiare si continuarea reformelor structurale in scopul impulsionarii potentialului de crestere economica. 

Riscurile la adresa sectorului bancar au fost gestionate corespunzator, prin eforturile proprii ale institutiilor de credit, materializate in consolidarea nivelurilor de solvabilitate, provizioane si lichiditate. 

"Banca Nationala a Romaniei si-a continuat si diversificat politica macroprudentiala prudenta, prin asigurarea punctuala de lichiditate, solicitarea proactiva de capitaluri, supravegherea atenta a bancilor si imbunatatirea cadrului de reglementare", se mai arata in comunicat.

Rezultatele celui mai recent exercitiu de testare a rezistentei bancilor la socuri economice realizat de catre BNR arata ca, in situatia putin probabila in care scenariul advers luat in considerare s-ar materializa, indicatorul de solvabilitate si rata fondurilor proprii de nivel 1 raman la niveluri superioare cerintelor minime prudentiale.

Un rol benefic pentru mentinerea stabilitatii sistemului financiar din Romania, in conditiile continuarii procesului de dezintermediere, l-a avut si Initiativa Europeana de Coordonare Bancara, in cadrul careia cele noua banci participante si-au indeplinit la nivel agregat angajamentele de mentinere a expunerilor si de asigurare a unei capitalizari individuale a institutiilor de credit din Romania peste pragul de 10 la suta, mai spune BNR.

#risc credite, #bnr, #institutii credit, #sector bancar, #active bancare, #crestere economica , #stiri BNR