Tanasescu: BNR ar putea reduce rezervele minime obligatorii la lei

Marti, 01 Februarie 2011, ora 00:30
1848 citiri
Tanasescu: BNR ar putea reduce rezervele minime obligatorii la lei

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca banca centrala ar putea reduce rezervele minime obligatorii (RMO) la pasivele in lei ale bancilor in decursul acestui an si, de asemenea, ca este posibila o descrestere a dobanzii de referinta a bancii centrale, informeaza Newsin.

"Probabil ca BNR va reduce rezervele minime obligatorii la lei. Cred ca pentru 2011 este de dorit sa se intample acest lucru. Politicile care sunt implementate in momentul de fata conduc catre acest deziderat. Daca politica monetara si toate aceste lucruri vor fi implementate corect, este clar ca se va ajunge, la un moment dat, sa se reduca aceste rezerve minime obligatorii. Trebuie sa aiba un anumit decurs gradual in perioada care urmeaza", a mentionat Tanasescu.

Acesta sustine ca, daca evolutia ratei inflatiei "este cea pe care o avem in vedere", in sensul descresterii ei graduale in acest an, cu siguranta va fi si o descrestere a dobanzii de referinta a bancii centrale.

La ultima sedinta de politica monetara, banca centrala a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelul de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor.

In 2010, Banca Nationala a Romaniei a redus de trei ori dobanda de politica monetara cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cat este in prezent.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#banca centrala, #bnr, #dobanda de referinta, #rezerve minime obligatorii, #tanasescu , #stiri BNR