Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Solvabilitatea la nivelul sistemului bancar din Romania a scazut

Solvabilitatea la nivelul sistemului bancar din Romania a scazut

Rata solvabilitatii in sistemul bancar din Romania a scazut usor de la inceputul anului, pana la 12,03% in martie, de la 12,34% in decembrie, pe fondul cresterii provizioanelor constituite de banci pentru creditele neperformante, arata datele BNR, precizeaza NewsIn.

Nivelul minim impus pentru indicatorul de solvabilitate este de 8%, insa BNR va solicita bancilor sa se plaseze peste 10%, ca masura preventiva in contextul actual.

In acelasi timp, raportul intre profitul net anualizat si activele totale la valoarea medie (ROA) a coborat la -0,25% dupa primele trei luni, de la 1,66% in decembrie 2008, in conditiile in care, la nivel agregat, bancile au trecut pe pierdere in primul trimestru.

In mod similar, raportul intre profitul net anualizat si capitalurile proprii la valoarea medie (ROE) au ajuns la -2,88% la finalul lunii martie, de la 18,11% in decembrie 2008.

In primul trimestru, rata rentabilitatii activitatii de baza, masurata ca raport intre veniturile si cheltuielile operationale s-a redus la 174,93% in martie, de la 179,56% in decembrie anul trecut, mai arata indicatorii publicati marti de banca centrala.

Activele bancilor din Romania, inclusiv sucursale ale bancilor straine, au crescut usor, pana la 332,46 miliarde lei la 31 martie 2009, de la 314,64 miliarde lei la finalul anului trecut.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2261 ori
Citeste mai multe despreBNR solvabilitate sistem bancar Romania