Seful statului primeste cel mai mare salariu de bugetar

Vineri, 21 August 2009, ora 09:36
2243 citiri
Seful statului primeste cel mai mare salariu de bugetar

Sefii din Justitie si reprezentantii celor doua Camere ale Parlamentului au coborat de pe prima treapta de salarizare pana la 14,5 salarii minime pe economie, iar seful statului a ramas singurul demnitar platit cu 15 salarii minime, potrivit ultimei forme a proiectului Legii unitare de salarizare, informeaza NewsIn.



Medicii primari vor castiga cel mult 5,1 salarii minime

Profesorii universitari cu peste 40 de ani vechime ar putea castiga 7,6 salarii minime, in timp ce un asistent cu o vechime de 35-40 ani ar putea avea un venit echivalent cu maximum 3,4 salarii minime pe economie.

Un profesor cu grad I, ciclul II Bologna, va castiga intre 3,4 si 4,1 salarii minime, in functie de vechime, in timp un profesor gradul II cu studii superioare, ciclul I Bologna, ar putea castiga intre 2,65-3,4 salarii minime pe economie.

O educatoare sau un maistru-instructor cu studii de nivel liceal cu grad I ar urma sa castige intre 2,2-3,5 salarii minime pe economie. 

Totodata, un medic primar ar putea castiga intre 4,05 salarii minime si 5,1 salarii minime pe economie, in timp ce venitul maxim al unei asistente medicale ar putea ajunge la 3 salarii minime pe economie.

Un manager de spital cu peste 400 de paturi ar urma sa castige maximum 6,8 salarii minime, iar un manager de spital cu mai putin de 400 de paturi cel mult 6,3 salarii minime.

In armata, cel mai mare salariu va echivala cu 10,35 salarii minime pe economie, in timp ce un simplu soldat va castiga 1,5 salarii minime pe economie.

"Seful Statului Major General, secretar de stat - sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica, prim-adjunctul directorului Serviciului Roman de Informatii, prim-adjunctul directorului Serviciului de Informatii Externe, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si directorul Serviciului de Protectie si Paza vor avea un salariu echivalent cu 10,35 salarii minime pe economie", se arata in anexa din proiectul Legii Unitare de salarizare.

Guvernul nu a ajuns inca la un acord in legatura cu forma finala a Legii unitare de salarizare si se va intruni din nou joi seara, de la ora 19, miza fiind stabilirea nivelului de referinta pentru grila de salarizare.

"Sunt pareri diferite in ceea ce priveste introducerea salariului minim pe economie pentru calcularea celorlalte salarii ale bugetarilor si o serie de ministri doresc un coeficient 1 care sa aiba o valoare fixa", au declarat miercuri seara, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

In cazul in care salariul minim ar reprezenta nivelul de referinta pentru grila de salarizare a sistemului bugetar, orice majorare a sa ar creste automat cheltuielile de personal ale Executivului.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#bugetar, #salariu, #sef, #stat , #stiri BNR