Repo. BNR a imprumutat opt banci cu cea mai mare suma din ultimele trei luni

Luni, 01 Iulie 2013, ora 16:47
1173 citiri
Repo. BNR a imprumutat opt banci cu cea mai mare suma din ultimele trei luni

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni opt banci comerciale cu 1,84 miliarde lei (413,6 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare suma acordata de banca centrala in ultimele trei luni, prin licitatia repo saptamanala.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, in prezent la 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana.

Suma mai mare a imprumuturilor accesate luni de bancile comerciale de la BNR ar putea fi determinata de o scadere a disponibilitatilor in lei ale unor banci, dupa ce saptamana trecuta operatorii telecom au cumparat lei si au vandut euro pentru plata unor licente telecom adjudecate in toamna anului trecut.

Companiile Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom au avut ca termen limita ziua de vineri pentru a plati aproape 500 milioane euro pentru licentele respective.

O suma mai mare decat cea de luni a fost acordata de BNR in 1 aprilie, cand sapte banci au imprumutat 2,19 miliarde lei.

577,3 milioane de lei, valoarea sumei imprumutate de banci in saptamana anterioara

La licitatia organizata saptamana trecuta, trei banci au imprumutat 577,3 milioane lei (128,6 milioane euro).

Piata a fost animata marti si miercuri de ordinele plasate pentru vanzare de euro si cumparare de lei inainte de plata licentelor telecom, cursul de schimb leu/euro scazand cu aproape 3%, pana aproape de 4,4 lei/euro, iar rulajele au fost crescut considerabil. Piata s-a linistit incepand de joi, iar volumele de tranzactionare s-au intors la niveluri reduse.

Totodata, dobanzile practicate de banci pentru plasamentele cu scadenta de o zi au urcat usor vineri si au ajuns sa incadreze rata dobanzii de politica monetara a BNR, in prezent de 5,25% pe an. Dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au ajuns vineri aproape de 5% pe an, iar luni au avansat la 4,8% - 5,3% pe an.

Rata dobanzii de politica monetara va scadea de marti la 5% pe an, reducerea fiind decisa luni de Consiliul de Administratie al BNR.

Incepand din luna martie, BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo, iar sumele au variat intre 178,3 milioane lei si 7,33 miliarde lei.

In perioada octombrie 2012 - februarie 2013 banca centrala a limitat sumele imprumutate prin licitatiile repo. Reluarea plafonarii a venit intr-un moment in care cursul urcase pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo au variat in perioda octombrie - febuarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.

In acelasi timp, sumele solicitate de banci in cadrul licitatiilor repo au fost cuprinse intre 12,73 miliarde lei si un record de 38,49 miliarde lei.

Volumele ridicate solicitate de banci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauza ca la licitatiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii umelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din suma vizata.

#licitatie repo BNR, #imprumut BNR banci comerciale, #lichiditate BNR, #titluri de stat banci comerciale , #stiri BNR