Rata inflatiei ar permite BNR sa reduca dobanda cheie

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 18:04
2175 citiri
Rata inflatiei ar permite BNR sa reduca dobanda cheie

Scaderea inflatiei atrage dupa sine si o reducere a dobanzii cheie. In conditiile in care prognozele arata o scadere abrupta a inflatiei pana la 3,1% la finalul anului, economistii asteapta si o "veste buna" de la BNR.

Odata scapata de "grija inflatiei, Banca Centrala are "libertatea" de a continua relaxarea monetara initiata in luna mai. Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 5 august 2013, cand s-a decis reducerea cu 0,50 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,50%

Scrisoarea de intentie trimisa Fondului Monetar International pe 12 septembrie include angajamentul Bancii Nationala a Romaniei de a reduce dobanda de referinta doar in eventualitatea in care inflatia scade in interiorul intervalului tintit de autoritati.

"Din moment ce Romania a adoptat un regim de tintire directa a inflatiei, este normal ca decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda sa aibe in vedere evolutia pe termen lung a inflatiei", sustine Dragos Cabat, Managing Partner la eFin.ro.

Inflatia va scadea semnificativ in luna septembrie

Scaderea inflatiei in luna septembrie este un lucru cert, multumita efectului de baza, preturilor bunurilor alimentelor si nu in ultimul rand, reducerii TVA-ului la paine.

"Ne asteptam la o inflatie semnificativ mai scazuta in luna septembrie, de 2%", a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu, senior economist ING Bank.

Economistul de ING Bank este optimist cu privire la continuarea relaxarii monetare si prognozeaza pentru sedinta de la sfarsitul lunii septembrie o scadere a dobanzii de politica de 25 de puncte de baza.

In ultima sedinta, BNR a depasit asteptarile pietei venind cu o reducere de 50 de puncte de baza in conditiile in care toti analistii se asteptau la o scadere de 0,25%.

"Continuam sa credem ca relaxarea monetara va continua si ca in prezent suntem undeva la jumatatea ciclului, insemnand ca s-au operat taieri de 75 de puncte de baza, iar noi avem previziunea pentru urmatoarele trei sedinte, de taieri de cate 25 de puncte", completeaza Muscalu.

Previziuniile BNR privind evolutia inflatiei

Posibilitatea ca la orizonturi apropiate rata inflatiei sa se plaseze la valori situate sub cele proiectate este sugerata de informatii includ semnalele privind recolta interna foarte buna pe segmentul alimentelor cu preturi volatile (LFO) si pe cel al unor materii prime agricole incorporate in produsele alimentare procesate, precum si anuntul guvernului privind decizia reducerii, cu incepere de la 1 septembrie 2013, a cotei TVA pentru faina si paine.

Proiectia prevede reducerea rapida a ratei anuale a inflatiei in cursul trimestrului III 2013, de la 5,37 la suta in iunie la 3,0 la suta in septembrie.

Ulterior, rata inflatiei este proiectata a se mentine la valori care nu vor depasi 3,1 la suta pana la sfarsitul anului 2014, cu atingerea unui minim de 2,1 la suta in trimestrul I 2014.

Pentru prima jumatate a anului 2015 se prevede o crestere usoara a ratei inflatiei pana la 3,3 la suta, valoare situata in limitele intervalului-tinta.

Promisiunea asumata in scrisoarea de intentie trimisa FMI

"Ne mentinem angajamentul de a reduce pana in luna septembrie inflatia pana in interiorul intervalului nostru de tintire pe termen mediu, de 2,5 +/-1 puncte procentuale, si sa mentinem dupa aceea inflatia in intervalul tintit", se precizeaza in document.

La finele trimestrului II 2013, rata anuala a inflatiei IPC s-a situat la 5,37 la suta, depasind in continuare intervalul de variatie de +/-1 punct procentual din jurul tintei anuale de 2,5 la suta, ca urmare a impactului cumulat al socurilor adverse anterioare si curente de natura ofertei.

In iulie 2013, inflatia a inceput sa scada la 4,4 procente, iar in august, rata anuala a inflatiei a coborat la 3,67%, dupa ce preturile de consum au scazut cu 0,2%, ca urmare a ieftinirii alimentelor.

"Anticipam acum ca inflatia principala va reintra in intervalul tintit pana in luna septembrie, mai ales datorita inversarii efectelor de baza si unei recolte considerabil mai bune decat cele din anul precedent ce va exercita presiuni de scadere a preturilor la alimente", se arata in scrisoarea de intentie.

In document, BNR explica scaderea cu 75 de puncte de baza a ratei de politica monetara din iulie si august, la 4,5%, prin faptul ca anticipa continuarea tendintei de scadere a inflatiei principale.

"Ca urmare a recentei reduceri a coridorului de rata a dobanzii in jurul ratei de politica, ratele dobanzii pentru facilitatile de credit si de depozit ale BNR se situeaza la 7,5 si, respectiv, 1,5 procente", se mai spune in document.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#dobanda referinta BNR, #dobanda politica monetara, #rata inflatie Romania, #prognoza inflatie 2013 , #stiri BNR