Radulescu (BNR): Romania risca sa intre in incapacitate de plata

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 18:38
1488 citiri
Radulescu (BNR): Romania risca sa intre in incapacitate de plata

Directorul Directiei Audit Intern din cadrul BNR, Eugen Radulescu, a declarat joi, la Realitatea TV, ca Romania ar putea intra in incapacitate de plata peste un an si jumatate daca nu va mai primi bani de pe plan extern, in urma deciziei Senatului de a aproba reducerea varstei de pensionare, anunta NewsIn.

"Nu poate fi pusa problema unei incetari de plati intr-o perspectiva imediata sau pe termen scurt in Romania. Au fost mici omisiuni in discursul domniei sale (Dominique Strauss-Kahn, n.r.) care au dat impresia ca suntem in situatia iminenta de incetare de plata. 

Numai ca nu pot sa fiu de acord cu Strauss-Kahn, care a spus ca suntem intr-un pericol grav. Situatia e dramatica daca socotim ca, in conditiile in care Romania are un deficit de 10% din PIB, Senatul Romaniei isi permite sa legifereze reducerea varstei de pensionare pentru femei si barbati.

O asemenea decizie devine efectiva, iar capacitatea Romaniei de a primi orice fel de suma de pe plan international devine zero, si atunci riscul de incapacitate de plata nu apare peste 10 ani, ci se poate intampla intr-un an si jumatate", a declarat Eugen Radulescu.

Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a atras atentia, intr-un interviu acordat postului elvetian TSR, ca in tari precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, sau Romania situatia trebuie redresata, incetarea de plati fiind iminenta.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a precizat joi, in legatura cu declaratia sefului FMI, ca nu exista pericolul ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite.

"Platile externe ale Romaniei nu sunt facute de FMI si cu atat mai putin nu sunt facute de directorul Fondului Monetar. Sunt facute de Guvernul Romaniei si de catre Banca Nationala. In calitatea pe care o am, de guvernator al BNR, afirm cu toata taria ca nu exista absolut nicun pericol ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite", a spus Isarescu.

#bnr, #fmi, #incapacitate, #isarescu, #plata, #radulescu , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  10. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos