Radulescu (BNR): Romania risca sa intre in incapacitate de plata

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 18:38
1473 citiri
Radulescu (BNR): Romania risca sa intre in incapacitate de plata

Directorul Directiei Audit Intern din cadrul BNR, Eugen Radulescu, a declarat joi, la Realitatea TV, ca Romania ar putea intra in incapacitate de plata peste un an si jumatate daca nu va mai primi bani de pe plan extern, in urma deciziei Senatului de a aproba reducerea varstei de pensionare, anunta NewsIn.

"Nu poate fi pusa problema unei incetari de plati intr-o perspectiva imediata sau pe termen scurt in Romania. Au fost mici omisiuni in discursul domniei sale (Dominique Strauss-Kahn, n.r.) care au dat impresia ca suntem in situatia iminenta de incetare de plata. 

Numai ca nu pot sa fiu de acord cu Strauss-Kahn, care a spus ca suntem intr-un pericol grav. Situatia e dramatica daca socotim ca, in conditiile in care Romania are un deficit de 10% din PIB, Senatul Romaniei isi permite sa legifereze reducerea varstei de pensionare pentru femei si barbati.

O asemenea decizie devine efectiva, iar capacitatea Romaniei de a primi orice fel de suma de pe plan international devine zero, si atunci riscul de incapacitate de plata nu apare peste 10 ani, ci se poate intampla intr-un an si jumatate", a declarat Eugen Radulescu.

Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a atras atentia, intr-un interviu acordat postului elvetian TSR, ca in tari precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, sau Romania situatia trebuie redresata, incetarea de plati fiind iminenta.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a precizat joi, in legatura cu declaratia sefului FMI, ca nu exista pericolul ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite.

"Platile externe ale Romaniei nu sunt facute de FMI si cu atat mai putin nu sunt facute de directorul Fondului Monetar. Sunt facute de Guvernul Romaniei si de catre Banca Nationala. In calitatea pe care o am, de guvernator al BNR, afirm cu toata taria ca nu exista absolut nicun pericol ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite", a spus Isarescu.

#bnr, #fmi, #incapacitate, #isarescu, #plata, #radulescu , #stiri BNR