Pragul la SIF-uri a ajuns in contencios administrativ

Vineri, 21 August 2009, ora 18:16
1402 citiri
Pragul la SIF-uri a ajuns in contencios administrativ

SIF Transilvania (SIF3) a actionat in contencios administrativ o decizie din aprilie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin care a fost respinsa modificarea actului constitutiv al societatii de investitii financiare, care viza majorarea pragului de detinere la 5%, precizeaza NewsIn.

Astfel, SIF Transilvania a anuntat ca a transmis vineri Curtii de Apel Bucuresti actiunea in contencios administrativ formulata impotriva deciziei CNVM cu privire la pragul la SIF-uri.

Actionarii SIF Transilvania aprobasera la mijlocul lunii martie ridicarea pragului de detinere de la 1%, pana la 5%, si au trimis hotararea de modificare a actului constitutiv al societatii spre avizare la CNVM, desi arbitrul pietei de capital atentionase anterior societatea ca masura este ilegala.

Ulterior, CNVM a respins solicitarea de modificare a actului constitutiv al SIF3, precum si plangerea depusa de societate in urma acestei decizii.

Pragul de detinere la SIF-uri a intrat si in discutia Curtii Constitutionale, dupa ce o firma din actionariatul SIF Oltenia (SIF5) a contestat in instanta constitutionalitatea acestui prag, ca urmare a suspendarii drepturilor de vot in cadrul unei adunari generale.

Curtea Constitutionala a respins in 14 iulie exceptia de neconstitutionalitate cu privire la pragul de detinere de 1% din capitalul societatilor de investitii financiare (SIF), dupa ce, in prealabil, decizia fusese amanata la termenele din 2 iunie, 16 iunie si 7 iulie.

Totusi, pragul de detinere la SIF-uri ar putea fi eliminat printr-o decizie a legislativului, dupa ce un grup de senatori si deputati au depus in iunie un proiect de lege in acest sens, care ar putea fi discutat in plenul Parlamentului in septembrie.

Parlamentarii au explicat in textul propunerii legislative ca pragul de 1% prejudiciaza drepturile corporative ale actionarilor, facand imposibila exercitarea dreptului de a completa ordinea de zi in cadrul AGA, de a convoca AGA, de a cere instantei desemnarea unor experti in scopul analizarii operatiunilor din gestiunea societatii sau dreptul de a alege administratorii prin metoda dreptului cumulativ.

Potrivit legislatiei in vigoare, investitorii nu pot detine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare (SIF).


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#avocati, #muntenia, #oltenia, #prag, #sifuri , #stiri BNR