PIB-ul s-a contractat cu 6,5% in T4, fata de ultimul trimestru din 2008

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 11:09
1126 citiri
PIB-ul s-a contractat cu 6,5% in T4, fata de ultimul trimestru din 2008

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in ultimul trimestru din 2009, in termeni reali, cu 6,5% fata de trimestrul similar din 2008, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit usor datele initiale, ce indicau o contractie de 6,6%.

Valoarea PIB din ultimul trimestru al anului trecut, in termeni reali, este estimata la 152,295 miliarde lei (35,7 miliarde euro). In perioada octombrie-decembrie 2009, cursul mediu a fost de 4,2659 lei/euro, potrivit datelor BNR.

Statistica a mentinut, insa, datele privind contractia economica din trimestrul al patrulea comparativ cu trimestrul anterior, in date ajustate sezonier, la 1,5%. Produsul intern brut din trimestrul IV a fost estimat la 122,3 miliarde lei, in preturi curente.

INS a imbunatatit datele privind scaderea economica din 2009 de la 7,2% la 7,1%, mai mica decat cea inregistrata la noua luni, de 7,4%, valoarea PIB fiind de 491,27 miliarde lei (115,9 miliarde euro).

Doar industria si agricultura au fost pe plus

Pe partea de formare a PIB, statisticile detaliate privind PIB-ul din trimestrul al patrulea indica o contractie in aproape toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti fata de trimestrul similar din 2008, singurele exceptii fiind industria, cu un avans de 4%, si agricultura, cu 0,7%.

Analistii consultati de NewsIn se asteptau ca industria sa revina pe crestere in ultimul trimestru al anului trecut si anticipau efecte negative asupra evolutiei economiei dinspre constructii, agricultura si servicii.

Cea mai importanta scadere - de 15,9% - a avut loc in constructii. De asemenea, a fost inregistrata o scadere de 12,5% in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii.

Volumul valorii adaugate brute s-a mai diminuat si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-9,3%) si in alte activitati de servicii (-0,8%), potrivit INS.

"Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 12,2%", se mai arata in comunicat.

Pe partea de utilizare a PIB, datele publicate miercuri arata o contractie de 9,9% a cererii interne comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii cu mai mult de un sfert a formarii brute de capital fix. Astfel, formarea bruta de capital fix, o masura a investitiilor din economie, s-a micsorat cu 25,2%.

Consumul final a scazut cu 4%, mai ales ca urmare a diminuarii cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei, cu 5,8%, generate de declinul desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-13,7%) si al serviciilor prestate populatiei (-14,9%).

In schimb, exportul net s-a imbunatatit, ca urmare a cresterii cu 2,9% a exportului de bunuri si servicii si scaderii cu 11,1% a importurilor de bunuri si servicii.

Declin de 8,2% al consumului final in 2009

Contractia economica de anul trecut de 7,1% a fost determinata, potrivit datelor INS, de reducerea volumului valorii adaugate brute din toate sectoarele de activitate si, in mod deosebit, din comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii (-11,2%), precum si din constructii (-13,6%), a caror contributie la formarea PIB a fost de 31,1%.

Impozitele nete pe produs s-au redus in 2009 cu 12,4%.

Anul trecut, consumul final total a avut o scadere de 8,2% fata de 2008, mai ales ca urmare a diminuarii cu 10,8% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei.

Totodata, formarea bruta de capital fix s-a micsorat cu 25,3%.

Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Consumul de energie electrica crescut, in Romania, cu 3,2% in luna ianuarie 2024, fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, consumul final de energie electrica in economie s-a majorat cu...
Inovație și competitivitate regională: Cum stimulează tehnologia dezvoltarea economică locală
Inovație și competitivitate regională: Cum stimulează tehnologia dezvoltarea economică locală
Prosperitatea economiei în România depinde și de inițiativele de dezvoltare locale axate pe tehnologie, care ar putea transforma economiile orașelor și regiunilor în care vor fi...
#economie, #pib, #romania , #stiri BNR