Olteanu (BNR): Zona euro-plus va fi formata, initial, din zona euro si Romania

Marti, 24 Iunie 2014, ora 16:04
1372 citiri
Olteanu (BNR): Zona euro-plus va fi formata, initial, din zona euro si Romania

Expertii Bancii Nationale a Romaniei vor lucra impreuna cu cei europeni pentru a stabili calea pe care o va urma Romania catre Uniune Bancara, avand in vedere ca nu exista nicio experienta in acest sens, a declarat marti viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, in cadrul unei conferinte de profil.

Potrivit sursei citate, aceasta cale va fi urmata, ulterior, si de alte tari care vor intra in acest mecanism.

"Nu exista nicio experienta in acest sens, in nicio tara europeana, nici la Banca Centrala Europeana, de aceea, fiind primul caz, lucram impreuna cu BCE. A existat o consultare institutionala si a existat si o consultare personala intre guvernator si presedintele Draghi (Mario Draghi, presedintele BCE - n.r.) in care s-a stabilit ca este foarte bine ca, in loc de o comunicare formala intre cele doua institutii, sa lucram impreuna pentru a descoperi o cale pe care apoi speram, si spera si BCE, sa mearga si alte tari din afara zonei euro care, ca si noi, sunt obligate prin tratatul de aderare sa adopte euro si implicit, sa intre in Uniunea Bancara", a explicat Bogdan Olteau.

BNR va fi responsabila cu procesul de integrare

El a mai spus ca decizia a fost deja luata de factorul politic, iar BNR va fi responsabila cu procesul de integrare.

"Decizia (de aderare la Uniunea Bancara - n.r.) a fost luata si anuntata de catre cei care aveau prerogativele sa o faca. Noi, Banca Nationala, suntem intr-o foarte mare masura responsabili de transpunerea acestei decizii in realitate. Pasii presupusi nu sunt simpli: pe de o parte avem evaluarea activelor bancilor care este in curs de derulare, iar pe de alta parte o reforma institutionala legislativa extrem de complexa care presupune un transfer de suveranitate din Romania inspre acea parte a Uniunii Europene care decide sa fie parte a Uniunii Bancare, o noua zona euro-plus. Foarte onorant pentru Romania este ca, probabil, initial zona euro-plus va fi formata din zona euro si Romania. Este posibil ca ulterior sa se alature si alte tari din afara zonei euro. Deocamdata suntem singurii care si-au manifestat aceasta intentie de a adera la Uniunea Bancara atat de rapid", a explicate Olteanu.

Oficialul BNR a adaugat ca Romania trebuie sa transforme intreaga legislatie bancara, astfel incat prerogativele respective sa poata reveni structurilor europene in masura in care legislatia europeana o prevede.

"Romania a decis ca este mai bine sa intre in Uniunea Bancara inainte de aderarea la euro, care este un complex mai complex, dintr-o serie de motive legate de accesul la informatie, accesul la decizie, reducerea riscurilor sistemului bancar si accesul la fonduri mai facil si mai ieftin, probabil, toate cu beneficii directe catre client, nu doar catre sistem", a subliniat viceguvernatorul BNR.

El a amintit ca acest obiectiv este unul pe termen scurt, avand in vedere ca Mecanismul Unic de Supraveghere al Uniunii Bancare va incepe sa functioneze la 4 noiembrie. "Nu este realist sa ne asteptam ca putem deveni membru al acestui mecanism incepand cu data de 4 noiembrie, pentru ca formele legislative necesare sunt extrem de complexe iar procedurile prealabile aderarii necesita un interval de cateva luni de la momentul la care aceste proiecte de reforma legislativa vor fi finalizate. Dar este un termen realist sa ne asteptam ca in cursul anului urmator sa o facem", a explicat Bogdan Olteanu.

Adoptarea monedei euro ramane pentru 2019

Referitor la adoptarea monedei unice europene, Olteanu a spus ca Romania nu mai este singura tara din regiune care si-a stabilit un termen, avand in vedere ca si presedintele Cehiei a anuntat recent ca s-ar putea sa isi stabileasca 2017 ca data de aderare la zona euro, iar zona baltica va deveni in intregime parte a zonei euro pana la finalul acestui an.

"Aceasta pregatire implica si sistemul bancar. Noi lucram la pasii tehnici necesari, dar aici rolul BNR este unul de pregatire tehnica. De regula, in tarile care au construit mecanisme de trecere la euro, se realizeaza un parteneriat intre Guvern si banca nationala, in care rolul principal se afla in zona executiva, acolo se afla masurile legate de reformele structurale, acolo se afla masurile legate de finalizarea liberalizarii preturilor", a mai spus oficialul BNR.

El a mai apreciat ca Romania arata o stabilitate remarcabila, prin cei zece indicatori relevanti, dar cea mai importanta provocare ramane cea legata de recuperarea decalajelor de convergenta reala fata de tarile din zona euro.

#oltenu bnr, #Romania euro , #stiri BNR