Isarescu si Vladescu, invitati de Geoana la discutii

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 14:25
1245 citiri
Isarescu si Vladescu, invitati de Geoana la discutii

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a transmis miercuri o invitatie guvernatorului BNR Mugur Isarescu si ministrului Finantelor Sebastian Vladescu pentru a participa la o discutie in conducerea acestei camere despre situatia economica actuala in contextul discutiilor cu FMI, transmite NewsIn.

"In contextul situatiei economice in care se afla Romania si ingrijorarea opiniei publice fata de o posibila crestere a taxelor si a anvergurii disponibilizarilor, presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, a transmis astazi, 5 aprilie 2010, o invitatie domnilor Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, si Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, pentru a participa la o discutie cu Biroul Permanent al Senatului.

In cadrul acestei intalniri vor fi analizate situatia economica actuala, in contextul noilor discutii cu reprezentantii FMI, riscurile si oportunitatile momentului si solutiile posibile de redresare economica. Invitatia vine ca urmare a deciziei Biroului Permanent al Senatului de marti, 4 aprilie 2010", se arata in comunicatul remis NewsIn.

Potrivit sursei citate, situatia economica si sociala in care se afla Romania este "un motiv de ingrijorare la nivelul opiniei publice si la nivelul institutiilor statului".

"Recenta vizita a reprezentantilor FMI, evolutiile in plan international si impactul lor asupra economiei nationale, precum si semnalele ingrijoratoare cu privire la posibile cresteri de taxe si impozite au contribuit la accentuarea starii de neincredere a publicului fata de actiunea institutiilor si fata de sansele pe care le avem de a depasi cat mai curand criza economica", se arata in invitatia trimisa celor doi oficiali.

"Discutia pe care dorim sa o purtam in cadru institutional va contribui la o buna informare a opiniei publice si, mai ales, la depasirea unor temeri care se fac tot mai auzite astazi in societatea romaneasca", sustine presedintele Senatului.

Ministrul Internelor, Vasile Blaga, a declarat miercuri, la finalul sedintei Executivului, ca ar exista patru variante de discutii cu FMI pe tema cre?terii taxelor, fara a da detalii.

"Discutati dumneavoastra despre majorarea taxelor, sunt convins ca sunt astfel de discutii probabil ?i la Ministerul de Finante. Sunt patru variante de discutii, dupa cate imi dau seama, dar altceva nimic", s-a adresat Blaga ziaristilor, raspunzand unei intrebari.

Surse guvernamentale au declarat marti pentru NewsIn ca Fondul Monetar International (FMI) s-a aratat inflexibil in discutiile cu Guvernul din zilele acestea si a cerut majorarea cotei unice la 20% si a TVA la 25%.

Reprezentantii Executivului au afirmat insa ca ministrii cabinetului Boc nu sunt de acord cu o eventuala crestere a taxelor in semestrul II din acest an, intrucat "o majorarea a TVA in plina recesiune ar duce la scadere economica si in 2010".

Ulterior, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a afirmat ca exista mai multe variante de lucru privind cresterea cotei unice si a TVA, dar ca nu s-a discutat inca despre majorarea TVA la 25%.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, nu a dorit sa comenteze pe tema tintei de deficit si despre posibilitatea majorarii acesteia sau a taxelor, precizand insa ca taxele nu vor creste in urmatoarele luni.

#bnr, #economica, #fmi, #geoana, #isarescu, #situatie, #vladescu , #stiri BNR