Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernatorul BNR: Dobanzile la depozite ar trebui sa fie sub 9%

Guvernatorul BNR: Dobanzile la depozite ar trebui sa fie sub 9%

Dobanzile la depozitele bancare ar trebui sa se plaseze sub rata de politica monetara, respectiv sub 9% pe an, intrucat bancile pot sa isi acopere necesarul de lichiditate pe termen scurt de la banca centrala, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Dobanzile la pasive ar trebui sa fie sub dobanda noastra, sub 9% pe an, pentru ca piata si-a revenit, iar bancile isi vor gasi necesarul de lichiditate pe termen scurt, venind la BNR", a spus Isarescu, comentand afirmatiile din comunicatul Consiliului de Administratie al BNR privind distorsiunile dobanzilor din piata, informeaza Mediafax.

Oficialul bancii centrale crede ca dobanzile vor scadea in perioada imediat urmatoare si respinge analizele aparute in mass-media ca o intrare in normalitate ar fi posibila in 6-12 luni.

"Se dau in continuare dobanzi, chiar la depozite noi, cu 12-13%. Probabil ca ceva in bucataria interna a bancilor nu functioneaza. (...) Distorsiunea este si fata de rata inflatiei. La 6% inflatie, bancile dau 6% rata reala. E un lux, ca sa fiu delicat", a spus guvernatorul BNR.

Potrivit lui Isarescu, ratele inalte practicate de banci sunt contrabalansate doar de informatiile si analizele negative privind Romania, care opresc un flux mare de capital catre economie.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, marti, sa reduca cu 0,5 puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara, de la 9,5% la 9%, incepand cu 1 iulie, si sa scada ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valuta, la 35% din pasivele bancilor, si cu 3 puncte pentru lei, la 15%.

Consiliul de Administratie al BNR considera ca deciziile de politica monetara adoptate marti vor contribui la reducerea graduala a dobanzilor practicate de banci, atat la depozite cat si la credite, si la asigurarea unei lichiditati adecvate.

"CA al BNR considera ca aceste decizii vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichiditatii si la revenirea graduala a ratelor dobanzilor practicate de bancile comerciale, atat la depozite cat si la credite, la pozitia functionala fireasca in raport cu rata dobanzii de politica monetara", se arata intr-un comunicat transmis marti de BNR.

BNR noteaza ca rata medie a dobanzii interbancare s-a apropiat de nivelul ratei dobanzii de politica monetara.

"Ratele medii ale dobanzilor la depozitele noi la termen si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman distorsionate comparativ cu nivelul ratei de politica monetara", se spune in comunicat.

Analistii considera ca reducerea ratei dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii de catre BNR, prin care s-au eliberat aproximativ doua miliarde de euro, va conduce, initial, la scaderea dobanzilor pe piata interbancara si, ulterior, a ratelor la creditele acordate de banci.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2289 ori
Citeste mai multe despreguvernator bnr dobanzi