BNR: Panica artificiala impiedica reluarea creditarii

Joi, 04 Martie 2010, ora 12:15
950 citiri
BNR: Panica artificiala impiedica reluarea creditarii

" Vrem sa iesim din criza, dar economia are 30-40% psihologie. Ce bancher poate sa se aventureze sa dea credite, cand toata atmosfera asta pe care o simt in jurul lor este neagra si mai este si tot somajul asta ", a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Dezbaterile de la televiziune nu sunt doar o chestiune de rating, creeaza impresii, induc idei. Daca mai vad de mai multe ori la televizor ca Romania mananca 70% din import, ma sperii si poate emigrez si eu", a continuat Isarescu, relateaza Mediafax.

Guvernatorul BNR considera ca nu poate fi sustinuta ideea unui punct de pensie de 45% din salariu, cand contributiile sunt de 37%, iar numarul pensionarilor este mai mare decat cel al angajatilor. "Noi nu avem sistem de pensii pe baza de contributii, noi avem sistem de pensii pe generatii. O generatie plateste pensia altei generatii, si atunci trebuie sa te preocupi in primul rand sa existe locuri de munca", a explicat el. 

Mugur Isarescu a mai precizat ca trebuie inteles ca veniturile bugetare in Romania reprezinta 30, 31 maxim 32% din PIB.

"Atata scoate economia romaneasca (venituri bugetare - n.r.) cu un sistem fiscal care oricum este stufos", a adaugat guvernatorul.

#credite, #isarescu, #pensie , #stiri BNR