Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR mentine dobanda cheie la 6,25% - 03 Mai 2011

BNR mentine dobanda cheie la 6,25% - 03 Mai 2011

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a precizat ca va mentine rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Toti membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania care au participat la un sondaj intern au anticipat deciziile bancii centrale.

CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

BNR a decis la cea mai recenta sedinta de politica monetara, din data de 31 martie, sa mentina dobanda cheie la 6,25% pentru a saptea sedinta consecutiva, si sa reduca ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta sub doi ani de la 25% la 20%. Rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale insititutiilor de credit a fost mentinuta la nivelul de 15%.

Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

CA al BNR a analizat si aprobat, in sedinta de marti, si raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat intr-o conferinta de presa la data de 5 mai 2011.

Inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6%.

BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3% plus/minus un punct procentual, in timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Estimarea a fost revizuita in luna februarie, de la 3,4%.

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat in urma cu o luna ca, cel mai probabil, BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a CA al BNR va avea loc pe 29 iunie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1288 ori