Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR accepta ca bancile sa ia 35% din valoarea garantiei in calculul provizioanelor

BNR accepta ca bancile sa ia 35% din valoarea garantiei in calculul provizioanelor

Bancile isi vor putea diminua expunerea provizionata cu 35% din valoarea garantiilor aferente, fata de 25% in prezent, i-a anuntat, vineri, pe bancheri, primviceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Potrivit presedintelui ARB, Radu Ghetea, decizia va fi comunicata in urmatoarea perioada, iar pragul acceptat este sub solicitarea initiala a bancilor, care au cerut o diminuare a expunerii cu 50% din valoarea garantiei, transmite Mediafax.

De asemenea, banca centrala studiaza posibilitatea ca la calculul lichiditatii bancilor comerciale pe banda 1 sa fie luate in calcul doar 40% din pasivele la vedere.

La intalnire au participat reprezentanti ai BNR, ai ARB, AOAR, ANEIR, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si secretarul de stat in Finante, Bogdan Dragoi.

In prezent, pentru creditele cu restante mai mari de 90 de zile, bancile comerciale constituie provizioane calculate ca diferenta dintre suma bruta a expunerii si 25% din valoarea garantiei constituite de debitor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1672 ori
Citeste mai multe desprebnr banci provizioane