BNR a redus rata dobanzii cheie la 5%

Luni, 01 Iulie 2013, ora 13:00
1223 citiri
BNR a redus rata dobanzii cheie la 5%

Consiliul de Administratie al BNR a decis, luni, reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%. Masura surprinde analistii financiar-bancari, care se asteptau la o reducere abia la finalul anului.

"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la nivelul de 4,75% pana in decembrie 2013 si 4,50% pana in decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 11% pana la finele anului 2014", apreciau reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania, la finalul saptamanii trecute.

In urma deciziei de luni, dobanda de politica monetara scade pentru prima oara din martie 2012. De asemenea, BNR a decis si reducerea ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

Mugur Isarescu a sugerat inca din luna mai adoptarea unei politici de relaxare monetara in perioada urmatoare.

"Cred ca pentru banci mesajul nostru devine si mai clar. Vor pregati o perioada urmatoare, in care-si vor regandi politica de dobanzi si sper ca fiecare, in conditii concurentiale, legate de situatia bugetara interna, strategia interna, sa se gandeasca la reintrarea in noul ciclu de reluare a creditarii, sa aiba in vedere ce am spus noi aici", a spus Mugur Isarescu in mai, cand BNR a decis reducea coridorului simetric, format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3 puncte procentuale, de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobanzilor.

Incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) a coborat la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit a urcat la 2,25% pe an fata de 1,25%.

Legea care ar putea face creditele IFN-urilor mai puțin prădătoare. Care sunt plafoanele dincolo de care împrumuturile non-bancare vor intra în ilegalitate
Legea care ar putea face creditele IFN-urilor mai puțin prădătoare. Care sunt plafoanele dincolo de care împrumuturile non-bancare vor intra în ilegalitate
Curtea Constituțională s-a pronunțat săptămâna aceasta pe o lege adoptată recent de Parlament, care a menită să limiteze dobânzile creditelor oferite de instituțiile financiare nebancare...
#reducere dobanda de politica monetara, #politica monetara BNR, #dobanzi credite , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Cei mai norocoși angajați de la stat. Au salarii de 2.500 de euro pe lună
  2. De ce aproape jumătate dintre femeile din România se pot aștepta la cele mai mici pensii