Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR a imprumutat sase banci cu 2 miliarde de lei, prin operatiuni repo

BNR a imprumutat sase banci cu 2 miliarde de lei, prin operatiuni repo


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat miercuri sase banci cu 2,03 miliarde de lei printr-o operatiune repo, la dobanda de politica monetara, de 3,5%, fiind pentru a doua oara in aceasta luna cand institutiile de credit au apelat la facilitatea oferita de banca centrala.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara. Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana.

Pe fondul unei lichiditati mai ridicate de care au dispus bancile dobanzile au fost mici incepand cu luna septembrie, astfel ca BNR a acordat imprumuturi prin repo doar la inceputul lunii aprilie, de 1,18 miliarde lei.

"Credem ca recenta crestere neasteptata in rata ON (over night - cu scadenta de o zi) este rezultatul finantarii deficitului bugetar prin depozite atrase din piata monetara de catre MF, inaintea decontarii de joi a eurobond-ului vandut saptamana trecuta. Un astfel de scenariu ramane insa speculativ, intrucat presupune ca majoritatea cheltuielilor MF sunt proiectate pentru finalul lunii, in vreme ce surplusul de lichiditate estimat la circa 3 miliarde lei nu este filtrat de piata. Totusi, in aceste conditii, continuam sa avem o perspectiva pozitiva asupra lichiditatii interbancare dincolo de viitorul apropiat, in vreme ce credem ca daca suma injectata la operatiunea repo este similara cu cea de circa 2 miliarde lei de la operatiunea precedenta, am putea asista la scaderea ratei ON in jurul a 2% in urmatoarele zile", arata un raport ING Bank transmis miercuri dimineata.

Ratele medii ale dobanzilor afisate miercuri dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut de la 2,5 - 3% la 3,93 - 4,43% pe an, in conditiile in care joi incepe o noua perioada in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii stabilite de BNR.

Dobanzile sunt peste rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut la 3,06 - 3,56% pe an, de la nivelurile de marti, de 2,54 - 3,04% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 3,06%, de la 2,98% pe an vineri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1219 ori