Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR a imprumutat doua banci cu 353,5 milioane lei, prin licitatia repo

BNR a imprumutat doua banci cu 353,5 milioane lei, prin licitatia repo


Doua banci comerciale au imprumutat 353,5 milioane lei (80,3 milioane euro) prin licitatia repo saptamanala organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), suma fiind cu putin sub cea acordata saptamana trecuta de banca centrala.

La licitatia repo organizata saptamana trecuta de BNR au participat patru banci, care au imprumutat aproape 366 milioane lei.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana.

Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o saptamana au crescut usor la 3,89% - 4,39% pe an, dupa ce vineri au fost la 3,51% - 4,01% pe an.

Incepand din luna martie, BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo, iar sumele au variat intre 178,3 milioane lei si 7,33 miliarde lei.

In perioada octombrie 2012 - februarie 2013 banca centrala a limitat sumele imprumutate prin licitatiile repo. Reluarea plafonarii a venit intr-un moment in care cursul urcase pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo au variat in perioda octombrie - febuarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.

In acelasi timp, sumele solicitate de banci in cadrul licitatiilor repo au fost cuprinse intre 12,73 miliarde lei si un record de 38,49 miliarde lei.

Volumele ridicate solicitate de banci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauza ca la licitatiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii umelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din suma vizata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2008 ori