Basescu: Aurul de la Rosia Montana ar putea fi cumparat de BNR

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 09:03
1680 citiri
Basescu: Aurul de la Rosia Montana ar putea fi cumparat de BNR

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca tot aurul care ar fi extras la Rosia Montana ar putea ramane in Romania, cumparat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preemptiune. In replica, premierul Victor Ponta sustine ca presedintele minte cand sustine ca aurul ar trebui sa ramana in tara.

Basescu a spus ca Banca Nationala ar putea emite moneda pentru acest aur.

"Asta este o avere pe care Romania o are in cel mai inalt grad. Important este sa o valorifice in favoarea ei. Romania nu are nicio problema ca indiferent cine exploateaza resursele de aur, spre exemplu, sa faca ca in tara sa ramana aurul pana la ultimul gram (...) Nu ne opreste nimeni ca in loc de euro si dolari sa ne marim rezerva in aur, dar nu ne opreste absolut nimeni.

Si intr-un mod extrem de convenabil, adica momentul in care BNR ar achizitiona aur ar face emisiune de lei. La fel ca atunci cand cumpara euro face emisiune de lei. La fel ca atunci cand ia bani de la ministerul de Finante, bani europeni, pe care ii utilizam in constructii de drumuri, de stiu eu ce alte proiecte, Banca Nationala primeste euro si in baza sumei primite face emisiune de lei. Deci Romania nu pierde niciun gram de aur daca isi propune sa faca acest lucru", a mai sustinut seful statului.

El a precizat ca daca aceasta cumparare de acest aur ar avea loc atunci cand Romania ar fi in zona Euro, atunci BNR ar putea emite Euro.

Basescu a afirmat ca fata de cele 13 zacaminte de aur din Europa, Romania detine patru: Rosia Montana (18,5 milioane de uncii de aur), Rovina (6,96 milioane de uncii), Bucium (1,8 milioane de uncii) si Certej (3,84 milioane de uncii).

Basescu a fost intrebat in ce masura aceasta idee este compatibila cu afirmatiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care s-a aratat reticent fata de cresterea rezervei in aur.

"Rezervele de aur ale unui stat si le stabileste singur, nivelul de rezerve. Vom avea obligatia sa ne reducem rezerva valutara la 2% cand intram in zona euro. Dar ma refer la rezerva valutara si nu la rezerva de aur. In rest orice stat poate sa-si ia orice masura considera din punct de vedere al rezervelor", a raspuns Basescu.

Intrebat in legatura cu faptul ca productia de aur in Romania a incetat la momentul la care BNR a incetat sa mai achizitioneze acest metal, Basescu a raspuns: "Suntem in alta epoca si unul era pretul aurului acum 10 ani, vorbeam de lipsa unor tehnologii, de exploatare extreme de poluanta a aurului la Rosia Montana si nu numai. Acum discutam de alte tehnologii, de alte conditii", a mai sustinut seful statului.

Pozitia premierului

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca Traian Basescu "minte" atunci cand spune ca aurul extras in Romania trebuie tinut in tara, seful Guvernului subliniind ca guvernatorul BNR a afirmat ca nu aurul lipseste, ci locurile de munca si investitiile.

"Minte presedintele tarii spunand ca trebuie sa tinem aurul in tara. Foarte bine, sa il tinem in tara, problema e urmatoarea: Banca Nationala, prin vocea guvernatorului Isarescu, a spus de o mie de ori 'Avem destul aur! Noua nu aurul ne lipseste, ne lipsesc investitiile si locurile de munca'", a spus premierul, la B1.

Totodata, seful Executivului a precizat ca protestatarii proiectului Rosia Montana, care sustin ca statul roman ar trebuie sa exploateze zacamintele aurifere, reactioneaza in piata in urma unor informatii pe care le primesc pe Facebook si "multi dintrei ei nu stiu" care este situatia.

"Statul roman nu are nici azi, s-ar putea sa nu aiba nici maine, cele doua miliarde de dolari necesare exploatarii", a explicat Ponta.

In opinia premierului, exista o campanie de dezinformare pe care o duce inclusiv presedintele Traian Basescu. El a dat ca exemplu zvonul ca minerii care protestau nu se aflau in mina, ci stateau "la caldurica" in muzeul amenajat in fostele galerii romane.

"Asta e o chestie care s-a raspandit peste tot, a raspandit-o si domnul Basescu, de altfel, care se ocupa cu colportari de genul asta, ceea ce e o minciuna, o minciuna ingrozitoare si o jignire la adresa acelor oameni", a spus prim-ministrul.

De asemenea, Ponta a afirmat ca pe siturile de socializare mai sunt vehiculate informatii nereale, precum aceea ca in Europa nu se exploateaza aurul cu cianuri.

Premierul a spus ca pe continent se foloseste aceste procedeu tehnologic, inclusiv in Romania.

"E o batalie mare de informare", a conchis prim-ministrul.

#aur rosia montana, #basescu rosia montana, #rezerve aur BNR , #stiri BNR