Bancile deschid depozitele pe mai multi ani

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 16:44
1746 citiri
Bancile deschid depozitele pe mai multi ani

Noile reglementari ale BNR privind rezervele minime ar putea determina bancile sa lanseze produse pe doi-trei ani. In plus, in toate tarile comparabile cu Romania exista astfel de depozite.

Ultimele decizii luate de Banca Nationala a Romaniei ar putea aduce in actualitate un tip de produse bancare aproape inexistent in Romania. Este vorba despre depozitul pe termen lung (pe mai mult de doi ani), de gasit in acest moment doar la ProCredit Bank, institutie de credit de dimensiuni foarte reduse.

De altfel, din datele adunate de Cotidianul de la doua dintre cele mai importante grupuri bancare din regiune, in Europa Centrala si de Sud-Est, economisirea pe termen lung este foarte populara. Grupul Erste, cu subsidiarele sale, ofera depozite pe termene de pana la cinci ani, in functie de tara.

Economisire-creditare, unica optiune actuala

In prezent, in Romania, populatia poate apela la produse de economisire pe termene mai lungi doar prin intermediul bancilor de locuinte. BCR Banca pentru Locuinte, de exemplu, are 64 de tipuri de contracte de economisire-creditare in portofoliul de produse aprobat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In sistemul de economisire-creditare, clientii incheie un contract pentru o suma stabilita de comun acord cu banca. O parte din suma respectiva se constituie din banii economisiti pe o anumita perioada, la care se adauga dobanda si o prima anuala de la stat de 25% din valoarea economiilor (cel mult 250 de euro) adaugate in cont, in fiecare an. Cealalta parte a sumei contractate o reprezinta creditul cu dobanda redusa si fixa pe toata durata creditarii acordat de banca dupa perioada de economisire. Valoarea creditului este egala cu valoarea sumei economisite. Dobanda anuala pentru creditul acordat in acest sistem este cuprinsa intre 5 si 6%. Potrivit reprezentantilor BCR, randamentul total pentru depozitul in acest sistem depaseste 11% pe an.

#banci, # depozite, # bnr, # credit, # randament, # economisire, # creditare , #stiri BNR