Croitoru (BNR): Sper ca sistemul bancar sa inteleaga decizia BNR

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 20:23
1127 citiri
Croitoru (BNR): Sper ca sistemul bancar sa inteleaga decizia BNR

Decizia Bancii Nationale a Romaniei de a reduce dobanda de politica monetara speram sa fie inteleasa de sistemul bancar romanesc, a declarat, joi seara, in cadrul primei editii a Premiilor CFA Romania, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale.

"In legatura cu decizia de ieri (n.r.: 2 noiembrie 2011) a Bancii Nationale a Romaniei (n.r.: de a reduce dobanda de politica monetara la 6%) pot spune ca este clar ca in spatele acesteia stau anticipatiile asupra inflatiei. Rata dobanzii de politica monetara joaca un rol puternic in semnalizarea unei intentii si speram ca va fi inteleasa si de sistemul bancar. Evident ca banca a analizat gradul ridicat de incertitudine. Cand iei decizii, nu poti avea numai certitudini, trebuie sa-ti asumi si un risc. Judecata boardului a fost ca intre cele doua, cea mai buna ar fi o reducere a dobanzii. Tentatia pentru creditele in valuta ramane, nu poate fi eliminata peste noapte", a afirmat Croitoru.

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat, in sedinta de miercuri, 2 noiembrie 2011, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 6% de la 6,25% pe an, incepand cu data de 3 noiembrie, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Totodata, Consiliul Administrativ al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 3,45% in luna septembrie de la 4,25% in luna precedenta, reintrand dupa mai mult de un an in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei.

Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a inregistrat de asemenea o reducere mai putin insemnata, ea coborand la 2,72% in luna septembrie fata de 2,92% in luna august.

CA al BNR a decis, totodata, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

#Luctian Croitoru, #decizie BNR, #reducere politica monetara , #Rezultate financiare