Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR continua consolidarea stabilitatii financiare

BNR continua consolidarea stabilitatii financiare


Banca Nationala va continua sa aplice masuri de consolidare financiara, in scopul implementarii in sectorul bancar din Romania, din 2012, a standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), in cadrul Pactului Euro Plus, al carui scop este accelerarea procesului de convergenta reala in interiorul zonei euro, a declarat, miercuri, la Sinaia, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Georgescu a tinut o expunere cu tema "Guvernanta economica in actualul context european", in care a relevat ca Banca Centrala va "monitoriza creditele in valuta si va lua masurile adecvate pentru ca pretul acestora sa reflecte cu acuratete si in mod transparent riscul asumarii lor de catre debitorii neacoperiti in riscul valutar".

In ceea ce priveste gestionarea crizelor financiare, principalele masuri asumate de Banca Nationala sunt modificarea legislatiei in sensul permiterii utilizarii resurselor Fondului de Garantare pentru finantarea, inclusiv prin garantii, a masurilor de restructurare a bancilor autorizate de BNR, referitoare la transferul de depozite, inclusiv in cadrul operatiunilor de transfer de active si asumare de pasive, daca aceasta masura este mai putin costisitoare decat plata despagubirilor aferente depozitelor garantate.

In cadrul Pactului Euro Plus sunt prevazute si masuri pentru situatii neprevazute in scopul evitarii riscului sistemic in sectorul bancar, care includ crearea unui mecanism de identificare a bancilor de importanta sistemica, care sa raspunda cerintelor testului interesului public privind stabilitatea financiara, actualizarea setului de politici corective, prin aderarea la viitorul proces european de armonizare a standardelor de solutionare a bancilor problema in cazul grupurilor bancare transfrontaliere.

Florin Georgescu a vorbit si despre mecanismul european de stabilitate financiara (EFSM), instrument de asistenta pentru statele UE, care are autoritatea de a mobiliza de pe pietele financiare internationale fonduri in valoare de pana la 60 miliarde euro, cu garantia bugetului UE.

Prim-viceguvernatorul BNR a participat la seminarul EU-COFILE, organizat Alpha Bank in colaborare cu Banca Nationala.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1275 ori