Fed va cumpara obligatiuni guvernamentale in valoare de 600 de mld de dolari

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 11:58
1627 citiri
Fed va cumpara obligatiuni guvernamentale in valoare de 600 de mld de dolari

Banca nationala a SUA, Federak Reserve (Fed) a anuntat ca va cumpara obligatiuni guvernamentale in valoare de 600 de miliarde de dolari, in urmatoarele opt luni, pentru a scadea rata dobanzii si a incuraja cresterea economica, o masura insotita, insa, si de multe riscuri, transmite NewsIn.

Multe voci din afara Fed, dar si unele din cadrul institutiei, considera demersul unul disperat din partea presedintelui bancii, Ben Bernanke. El a adoptat politici neconventionale in timpul crizei financiare, pentru a evita prabusirea sistemului financiar. 

Dar un an si jumatate mai tarziu, se confrunta cu o economie afectata inca de o rata mare a somajului, de un sistem politic blocat si de amenintarea unei perioade de deflatie.

Fed a lasat deschisa posibilitatea de a lua noi masuri, in cazul in care cresterea economica si inflatia nu isi vor reveni in urmatoarele luni.

Indicele bursier Dow Jones Industrial Average si-a continuat miercuri ascensiunea inceputa in luna august, cand Bernanke a sugerat ca este posibila lansarea programul de achizitie de obligatiuni.

Aceste reactii ale pietei sunt interpretate de Fed ca stimulative pentru economie.

Pe langa impactul scaderii ratei dobanzii, cresterea bursei ar putea incuraja populatia sa cheltuiasca mai mult, iar companiile sa investeasca mai mult.

In plus, o depreciere a dolarului ar face exporturile americane mai ieftine si mai usor de vandut in strainatate.

"Toate aceste lucruri fac parte din ceea ce incearca Fed sa faca si cred ca a avut succes", a declarat Laurence Kantor, analist la Barclays Capital din New York.

Masurile anuntate miercuri au corespuns in mare parte asteptarilor economistilor, desi unii credeau ca cheltuielile totale vor fi putin mai mici si vor avea loc mai rapid.

Exista, insa, necunoscute imense si multe riscuri.

Practic, Fed va tipari acum bani pentru a cumpara pana in iunie obligatiuni guvernamentale in valoare de pana la 900 de miliarde de dolari - o suma aproximativ egala cu cea pe care intentioneaza Guvernul sa o imprumute pentru aceeasi perioada.

Intr-o perioada normala, demersul Federal Reserve ar duce la o crestere semnificativa a inflatiei, din cauza afluxului de bani in economie si a temerilor privind cheltuieli guvernamentale prea mari. Simplul risc al unei inflatii prea mari pe pietele financiare ar putea duce la o crestere a ratei dobanzii pe termen lung, ceea ce ar face programul Fed sa esueze.

In aceste conditii, unul dintre liderii republicani din Camera Reprezentantilor, Michael Pence, a declarat ca Fed isi asuma "un risc incalculabil".

Intr-un comunicat dat publicitatii dupa reuniunea Fed, banca a explicat ca actioneaza pentru a "promova un ritm mai accelerat de refacere economica" si pentru a se asigura ca inflatia, care este in prezent de circa 1% pe an, creste catre obiectivul neoficial al Federal Reserve, de 2%.

Acesta este al doilea experiment de amploare al Fed privind cumpararea de obligatiuni.

In perioada ianuarie 2009 - martie 2010, banca a achizitionat obligatiuni emise de stat sau garantate de institutiile financiare de creditare ipotecara in valoare de 1.700 de miliarde de dolari. Si acea masura a generat temeri privind inflatia, care nu s-au materializat, insa.

Criticii au avertizat si ca un dolar mai slab nu este in interesul SUA, pentru ca ar putea duce la o crestere a ratei dobanzii. Insa oficialii Fed considera ca deprecierea de pana acum a dolarului sustine cresterea.

Unele voci subliniaza si ca, prin achizitia de obligatiuni guvernamentale, Fed reduce presiunea care apasa asupra Casei Albe si Congresului, pentru a gasi solutii in vederea reducerii deficitului pe termen lung. Bernanke a dat asigurari ca incearca sa evite astfel de calcule politice.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#dolari, #fed, #guvernamentale, #miliarde, #obligatiuni , #stiri Ben Bernanke