Banca Elvetiei va continua interventiile pentru devalorizarea francului

Joi, 04 August 2011, ora 13:18
2528 citiri
Banca Elvetiei va continua interventiile pentru devalorizarea francului

SNB este dispusa sa reia interventiile pe piata valutara in cazul in care ultimele masuri pentru devalorizarea francului elvetian nu dau rezultate, sustine BCR, conform NewsIn.

"Dupa interventiile repetate, fara succes, pe piata valutara, in conditiile in care francul elvetian a continuat sa se aprecieze, iar SNB a pierdut miliarde de franci, ultima interventie a dat un semnal clar pietelor financiare.

Banca centrala a Elvetiei considera ca este un moment bun pentru a da un nou semnal in legatura cu decizia de a devaloriza francul elvetian prin cresterea lichiditatii din sistem, un exercitu de tip 'quantitative easing'.

Speranta SNB este ca aceasta lichiditate suplimentara va fi dirijata catre active denominate in alte valute, in special euro.

Pare evident ca la acest nivel al francului, SNB este dispusa sa reia interventiile pe piata valutara in cazul in care ultimele masuri nu dau rezultatul dorit", sustine Razvan Furtuna, sef vanzari produse de trezorerie retail BCR, cu privire la impactul deciziei SNB asupra pretului aurului.

Aurul a atins miercuri noi maxime istorice (1672 USD/ oz), in timp ce francul elvetian s-a corectat fata de toate valutele importante.

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat miercuri ca tinteste Libor la trei luni cat mai aproape de zero si va creste lichidatea pe piata pentru a contracara aprecierea francului elvetian, "care ameninta dezvoltarea economiei si stabilitatea preturilor din Elvetia".

SNB considera ca francul elvetian este puternic supraevaluat si va lua masuri impotriva intaririi monedei, coborand tinta Libor la trei luni de la 0,00-0,75% la 0,00-0,25%.

In acelasi timp, banca a anuntat ca va creste semnificativ lichiditatea pe piata, marind depozitele la vedere ale bancilor la SNB de la 30 de miliarde de franci elvetieni la 80 de miliarde de franci elvetieni.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat joi un curs de 3,8171 lei pentru un franc elvetian, in crestere fata de miercuri, cand BNR a stabilit un curs de referinta de 3,8064 lei pentru un franc elvetian.

Marti a fost inregistrata cotatia record de 3,8269 lei pentru un franc elvetian, cu 100% mai mare fata de valoarea inregistrata la 24 iulie 2007, cand francul elvetian era cotat la 1,87 lei.

 

#franc, #franc elvetian, #devalorizare franc, #credit franc , #stiri BCR