Aurul, din nou la moda? BCR a vandut in cinci luni cat in tot anul trecut

Vineri, 27 Mai 2011, ora 10:44
2270 citiri
Aurul, din nou la moda? BCR a vandut in cinci luni cat in tot anul trecut

BCR a vandut in primele cinci luni 165 de kg de aur fizic, catre clientii de private banking si institutionali, in valoare de peste 5,5 milioane euro, mai mult decat volumul din intreg anul trecut, de 140 de kg de aur fizic, a declarat Razvan Furtuna, seful vanzari produse de trezoerie pentru retail, citat de Mediafax.

Potrivit directorului BCR, valoarea totala a ceritifcatelor si a instrumentelor derivate avand suport aur s-a ridicat la 40 de milioane de euro, suma in care sunt incluse si vanzarile de aur fizic.

Furtuna se asteapta ca vanzarile de aur fizic sa creasca in acest an cu 300-400% comparativ cu 2010.

"Media de vanzare a aurului fizic este de 5 kilograme. Exista interes si pentru cantitati mai mici, dar acestea nu sunt neaparat pentru investitie, ci mai degraba pentru colectionari sau cadouri. Exista o cultura a unor asemenea daruri si in Romania, in partea de nord-vest a tarii", a explicat Furtuna.

Mai mult, Furtuna spune ca achizitiile de aur fizic au un caracter in special de tezaurizare, si mai putin investitional.

Cotatia aurului pe piata internationala era joi de 1.519,4 dolari pe uncie (31,103 grame).

Ronald Stoeferle, analist aur Erste Group, se asteapta ca pana la finele lunii iunie aurul sa atinga 1.600 de dolari pe uncie, pretul tinta pentru urmatorii 2-3 ani fiind de 2.300 de dolari pe uncie.

Analistul Erste crede ca majorarea pretului la aur din ultima perioada nu reprezinta o bula speculativa, atat timp cat ratele dobanzilor raman real negative, in conditiile unor presiuni inflationiste generalizate si a unor datorii suverane foarte inalte.

Potrivit datelor prezentate de Stroeferle, cotatia aurului in dolari a urcat cu 24% in 2009 si aproape 30% in 2010.

BCR va vinde aur fizic si pentru clientii de retail, prin sucursalele bancii, in urmatoarele luni.

#bcr, #aur, #vanzare aur, #pret aur, #bcr aur , #stiri BCR