CRIZA DIN CIPRU Hollande ridica garantia depozitelor bancare la "principiu absolut, irevocabil"

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 10:05
1646 citiri
CRIZA DIN CIPRU Hollande ridica garantia depozitelor bancare la "principiu absolut, irevocabil"

Presedintele francez François Hollande a subliniat marti ca garantia depozitelor bancare, deteriorata in Cipru, ar trebui sa fie "un principiu absolut, irevocabil" in cadrul zonei euro.

"Noi acordam un mare pret pe uniunea bancara, pe mecanismele de supervizare ca mecanism de recapitalizare cu garantia depozitelor ce trebuie sa fie un principiu absolut, irevocabil", a declarat presedintele francez intr-o conferinta de presa la Palatul Elysee, alaturi de seful guvernului spaniol Mariano Rajoy, informeaza AFP.

Garantia depozitelor este un "principiu fundamental in Uniunea bancara", iar "cei care depun bani in bancile zonei euro au o garantie asupra fondurilor care sunt depozitate", a insistat François Hollande.

"Este un principiu ce trebuie respectat, deoarece da incredere si fondeaza uniunea, iar atunci cand exista o criza, tocmai prin mecanismele MES (n.r. Mecanismul european de stabilitate) se produce reglementarea prin intermediul recapitalizarii", a notat el.

Solutia adoptata in Cipru de impozitare a depozitelor bancare mai mari de 100.000 de euro este cu toate acestea, considera el, un "tratament ce nu poate fi decat exceptional, specific, unic si care a trebuit sa fie facut".

In acelasi mod, Mariano Rajoy a subliniat ca recapitalizarea bancilor europene aflate in dificultate ar trebui "sa se faca asa cum este prevazuta prin intermediul MES", insistand ca el "nu ar fi favorabil unei directive" europene ce ar lua in considerare recapitalizarea prin intermediul depozitelor bancare ale deponentilor.

#garantie depozite bancare Europa, #Hollande depozite bancare, #uniune bancara Europa , #Uniunea Bancara