Presedintele BCE apara necesitatea si eficienta programului de achizitie de obligatiuni

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 10:40
1473 citiri
Presedintele BCE apara necesitatea si eficienta programului de achizitie de obligatiuni

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, considera programul BCE de achizitionare de obligatiuni, ca necesar, eficient si in concordanta cu mandatul institutiei.

"Pentru conducerea responsabila a BCE, acest program slujeste Tratatul nostru de infiintare. Trebuie sa ramanem independenti fata de vocile care ne cer sa facem mai mult sau mai putin, sa ramanem pe deplin concentrati asupra mandatului nostru de a asigura stabilitatea preturilor pentru cetatenii din zona euro", a afirmat seful BCE, potrivit Reuters.

Acesta a adaugat ca decizia privind programul "Outright Monetary Transactions" (OMT) a fost necesara si eficienta.

Programul BCE de achizitionare de obligatiuni avea ca obiectiv asigurarea stabilitatii preturilor in zona euro, care reprezinta mandatul institutiei.

"Este pe deplin in concordanta cu mandatul nostru deoarece este destinat sa mentina stabilitatea preturilor pentru zona euro si sa utilizeze instrumentele prevazute in Statut", a explicat Draghi.

Acesta a cerut liderilor din zona euro sa continue adoptarea reformelor si sa ia masuri pentru o mai mare integrare in zona euro. "Guvernele trebuie sa-si puna in ordine finantele publice si sa rezolve dificultatile structurale care afecteaza cresterea economiei iar zona euro ca intreg trebuie sa construiasca o uniune economica si monetara mai solida bazata pe impartirea suveranitatii si a unei legitimitati mai ridicate", a apreciat presedintele Bancii Centrale Europene.

Germania investigheaza legalitatea OMT

Aceste declaratii vin dupa ce Curtea Constitutionala din Germania a organizat audieri marti si miercuri referitoare la legalitatea OMT, pe fondul acuzatiilor potrivit carora acest program este o schema ilegala pentru a finanta statele din zona euro.

Peste 35.000 de cetateni germani au depus o plangere fata de programul "Outright Monetary Transactions" (OMT), lansat anul trecut de BCE, semn al nemultumirii celei mai mari economii europene care trebuie sa suporte partea leului din acest program de sprijinire a zonei euro.

In timp ce BCE sustine ca programul OMT se potriveste cu mandatul sau de asigurare a stabilitatii preturilor, pentru guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, programul OMT este similar cu tiparirea de bani pentru a finanta statele din zona euro care intampina dificultati. La randul sau, Asmussen a avertizat luni ca o decizie a curtii referitor la retragerea programului ar avea "consecinte semnificative".

Desi Curtea Constitutionala germana nu ar urma sa ia o decizie definitiva in acest dosar inainte de alegerile parlamentare din septembrie, judecatorii ar putea sa-si exprime parerile cu privire la acest program si daca considera ca acest caz tine de jurisdictia lor. Curtea de la Karlsruhe nu poate cere BCE sa opreasca programul sau de cumparare de active, daca ajunge la concluzia ca OMT violeaza dreptul suveran al Parlamentului german de a controla bugetul ar putea decide sa conteste anumite ale programului, cum este caracterul sau "nelimitat".

Programul OMT a functionat pentru ca a dat investitorilor increderea necesara pentru a cumpara obligatiuni emise de tari cu dificultati, precum Spania si Italia, investitorii fiind asigurati ca BCE va interveni daca un guvern din zona euro ar ajunge in situatia de a nu putea sa-si ramburseze datoriile.

Analistii estimeaza ca cel mai probabil curtea constitutionala germana va decide ca actiunile BCE sunt sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, dar este de asemenea posibil si sa aprobe actiunile BCE cu conditia sa precizeze si mai clar ca nu utilizeaza politica monetara pentru a finanta bugetele statelor din zona euro.

#achizitie obligatiuni BCE Draghi, #program achizitie obligatiuni BCE, #imvestigatie Germania OMT, #criza bancara UE , #stiri BCE