FT: Bancile care se bazeaza pe finantare pe termen lung de la BCE, penalizate in testele de stres

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:36
1350 citiri
FT: Bancile care se bazeaza pe finantare pe termen lung de la BCE, penalizate in testele de stres

Bancile care utilizeaza fonduri absorbite prin operatiunile de refinantare pe termen lung (LTRO) cu maturitatea la trei ani derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) vor fi penalizate in cadrul testelor de stres care vor fi derulate anul viitor de autoritatile UE, potrivit Financial Times.

Decizia subliniaza presiunile din sectorul bancar, autoritatile incercand sa mentina un nivel adecvat de lichiditate pentru banci si, in acelasi timp, sa reduca dependenta institutiilor de credit de "banii ieftini" injectati de BCE in piata.

Autoritatea Bancara Europeana (ABE) intentioneaza sa masoare, in cadrul testelor de stres de anul viitor, gradul in care fiecare banca se bazeaza pe operatiunile de refinantare pe termen lung ale BCE, au declarat pentru FT surse apropiate situatiei.

Structura testelor de stres nu a fost inca definitivata, insa ABE are de gand sa acorde punctaje mai slabe bancilor care utilizeaza LTRO, prin compararea costului redus de finantare din cadrul acestor operatiuni cu ratele reale la care s-ar fi imprumutat din piata.

O astfel de decizie risca sa stigmatizeze utilizarea programului LTRO al BCE, considera analistii.

Seful BCE a dorit prin aceste masuri sa reduca din nesiguranta pietelor cu privire la sectorul bancar

BCE a efectuat, la finele anului 2011 si inceputul lui 2012, doua runde de LTRO la trei ani la costuri de finantare reduse, apropiate de dobanda cheie, bancile comerciale din zona euro absorbind aproximativ 1.100 miliarde euro.

Masura a marcat inceputul de mandat al presedintelui BCE Mario Draghi, care a dorit astfel sa amelioreze incertitudinea din piete privind situatia sectorului bancar din zona euro.

Pe langa injectia de lichiditate, operatiunile pe termen lung ale BCE au contribuit la reducerea costurilor de finantare in sectorul bancar, imbunatatind accesul bancilor la resursele de pe piete.

Desi licitatiile LTRO la trei ani au fost intampinate cu cerere uriasa, in ultimul an bancile s-au aratat nemultumite de lichiditatea abundenta, considerand ca nu pot gasi oportunitati viabile de investitie pentru a valorifica banii atrasi de la BCE si din piete.

Astfel, numeroase banci au decis rambursarea anticipata a lichiditatilor obtinute de la BCE in timpul celor doua operatiuni de la finele lui 2011 si inceputul lui 2012. BCE a recuperat pana la finele lunii septembrie un total de 352,9 miliarde euro imprumutati catre banci in timpul operatiunilor LTRO pe trei ani, iar 665,7 miliarde euro sunt inca in sistem.

Cele mai mari 7 banci din Italia sunt cel mai expuse, detinand un total de 120 miliarde euro de rambursat la BCE.

Primul termen de maturitate al operatiunilor pe termen lung ale BCE este la sfarsitul anului viitor, rambursarile urmand sa accelereze in perioada premergatoare. Analistii anticipeaza cresterea treptata a costurilor de finantare in aceasta perioada, ceea ce ar putea afecta revenirea economica a Europei.

Mairo Draghi a sugerat anterior ca programul LTRO la trei ani, care ar urma sa expire la inceputul anului 2015, ar putea fi prelungit pentru a sprijini bancile aflate intr-o situatie dificila.

#banci zona euro, #teste stres banci Europa, #criza bancare zona euro , #stiri BCE