Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI sfatuieste BCE sa reduca dobanzile pentru a stimula cresterea zonei euro

FMI sfatuieste BCE sa reduca dobanzile pentru a stimula cresterea zonei euro


Banca Central Europeana ar trebui sa reduca ratele dobanzilor si sa lanseze o noua runda de masuri monetare neconventionale pentru a sprijini cresterea economiei zonei euro, care inca este afectata de reducerea cheltuielilor, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International dedicat celor 17 state care folosesc euro.

Desi joi compania britanica de analize financiare Markit Economics a publicat rezultatele unui studiu care arata ca activitatea in industria prelucratoare din zona euro a revenit pe crestere in iulie, pentru prima data in ultimele 18 luni, un nou semnal care arata ca economia incepe sa se redreseze dupa recesiune, FMI nu se asteapta la o redresare a regiunii pana in 2014, transmite Reuters.

Eforturile de intarire a finantelor publice ar putea reduce cresterea cu pana la 1,25 puncte procentuale in 2013, avertizeaza FMI, care isi mentine estimarea ca zona euro va ramane in recesiune pentru al doilea an consecutiv, inregistrand anul acesta un declin de 0,6%, si va reveni pe crestere in 2014, cu un avans de 0,9%.

Din cauza riscului stagnarii zonei euro si a presiunilor inflationiste slabe, BCE ar trebui sa sprijine cresterea prin masuri de reducere a fragmentarii pietelor financiare - o metafora utilizata pentru a atrage atentia ratelor dobanzilor diferite pentru companiile din nordul si din sudul zonei euro.

"Masuri suplimentare de relaxare a politicii monetare ar trebui sa ajute la eliminarea acestei fragmentari. BCE trebuie sa asigure necesitatile de finantare pentru bancile solvabile prin operatiuni suplimentare de refinantare (LTRO), pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii", sustine FMI.

Pentru a impiedica cresterea riscului stagnarii, guvernele trebuie sa continue implementarea reformelor iar zona euro ca intreg trebuie sa continue planurile de creare a uniunii bancare, care este extrem de importanta deoarece va ajuta la identificarea bancilor cu probleme, la recapitalizarea lor si la impulsionarea creditarii intreprinderilor mici si mijlocii, se arata in raportul FMI.

Curatarea sectorului bancar se va realiza dupa analizarea de catre BCE a calitatii activelor bancilor si a testelor de stres de anul viitor. Astfel de teste s-au derulat deja in ultimii trei ani de catre Autoritatea Bancara Europeana (EBA) dar nu au reusit sa arate toate problemele cu care se confrunta sectorul bancar.

O implicare a unei a treia parti (de preferat din sectorul privat), alaturi de BCE, EBA si autoritatile nationale, ar fi esentiala pentru asigurarea unei depline credibilitati si transparente a acestui proces, sustine FMI.

Joerg Asmussen, membru in boardul executiv al BCE, a anuntat luna trecuta ca Autoritatea Bancara Europeana (EBA) va supune bancile europene la o noua runda de teste de stres in al doilea trimestru al anului urmator, dupa ce Banca Central Europeana isi va finaliza propria analiza asupra bilanturilor bancilor pe care le va superviza direct.

BCE urmeaza sa preia anul viitor supervizarea bancilor europene, primul pas spre crearea asa-numitei uniuni bancare. Asmussen a reiterat ca in primul trimestru al anului urmator BCE va derula o analiza asupra calitatii activelor si bilanturilor pentru cele aproximativ 130 de banci din zona euro pe care le va superviza in mod direct.

"Rezultatele acestei revizuiri vor fi incluse in testele generale de stres care vor fi derulate de EBA, in colaborare cu BCE, in al doilea trimestru al anului urmator", a spus Joerg Asmussen. Acesta a subliniat ca BCE vrea ca analiza sa sa fie cat mai riguros posibila, pentru a se asigura ca mecanismul unic de supervizare va avea credibilitate pe piata.

Potrivit ultimelor teste de stres derulate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), la finele lui 2011, bancile europene ar fi trebuit sa-si majoreze capitalul cu 114,7 miliarde euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1076 ori