Draghi: BCE nu va interveni, nu pot sa-mi incalc mandatul

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 13:18
1222 citiri
Draghi: BCE nu va interveni, nu pot sa-mi incalc mandatul
Foto: Mario Draghi BCE/ SURSA: Financial Times

Banca Centrala Europeana (BCE) refuza in continuare sa intervina prin achizitia de obligatiuni pentru a rezolva criza datoriilor suverane, a declarat seful BCE, Mario Draghi. "Nu pot sa imi incalc mandatul", spune el.

"Oamenii trebuie sa accepte ca vom actiona in concordanta cu mandatul nostru si respectand baza legala", a declarat Draghi intr-un interviu acordat Financial Times si preluat de Bloomberg.

"Cel mai important este sa recastigam increderea oamenilor, atat a cetatenilor cat si a investitorilor, in Europa. Nu putem sa ajungem la acest lucru daca distrugem credibilitatea BCE", mai spune acesta.

Astfel, BCE se opune presiunilor de a-si spori achizitia de obligatiuni, considerand ca guvernele ar trebui sa gaseasca o solutie pe termen lung la criza datoriilor.

Totusi, banca centrala s-a concentrat pe ajutorarea industriei bancare si a anuntat ca saptamana aceasta va oferi institutiilor bancare din zona euro credite nelimitate cu maturitate la trei ani. Draghi sustine ca depinde de banci ce vor face in continuare cu banii imprumutati.

"Unul dintre lucrurile pe care le-ar putea face este sa cumpere obligatiuni suverane. Insa aceasta este doar o varianta, care, evident, nu poate fi echivalenta cu interventia BCE in achizitia de obligatiuni", spune Draghi.

Una dintre aspiratiile sale ar fi ca aceste institutii sa finanteze economia reala, mai ales companiile mici si mijlocii.

#interventie BCE, #Draghi BCE mandat, #BCE refuza achizitie obligatiuni , #stiri BCE