BCE acorda a doua transa de imprumuturi pe trei ani bancilor europene

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 11:05
1323 citiri
BCE acorda a doua transa de imprumuturi pe trei ani bancilor europene

Banca Centrala Europeana va acorda in cursul zilei de miercuri a doua transa de imprumut pe termen de trei ani bancilor din zona euro. Anterior, in decembrie, BCE a acordat 489 miliarde euro bancilor, iar conform estimarilor suma ar putea depasi 1 trilion de euro dupa operatiunea de miercuri.

Conform unui sondaj realizat de Bloomberg News, in urma estimarilor a 28 de analisti, bancile ar putea sa mai ceara 470 miliarde euro la intalnirea de la Frankfurt, scrie Bloomberg.

Desi statele europene au reusit sa vanda obligatiuni pe termen lung datorita injectiilor de capital efectuate de BCE, situatia s-ar putea schimba, in conditiile in care Banca Centrala ar putea sa nu mai acorde o a treia transa, sustin oficiali ai bancilor Deutsche Bank si UBS Ag. Prin acordarea unei noi transe de credite, s-ar crea tensiuni in piata si s-ar reduce din responsabilitatea guvernelor si bancilor sa reuseasca sa isi intareasca bilanturile prin forte proprii, lucru care nu ar fi indicat.

"Nu va mai avea loc o astfel de masura decat daca pietele financiare vor merge foarte prost. Daca mentinem tendinta actuala, nu exista necesitatea de a risca o astfel de operatiune," considera Gilles Moec, economist sef al Deutsche Bank in Londra si fost oficial al Bancii Franceze.

In urma operatiunii din 21 decembrie, bilantul Bancii Centrale Europene a atins cifra record de 2,74 trilioane euro, iar in urma imprumutului ce va avea loc miercuri, suma ar putea creste.

#imprumut BCE banci europene, #transa imprumut banci europene, #transa doi imprumut BCE , #stiri BCE