Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Planul Obama pentru economie naste controverse

Planul Obama pentru economie naste controverse

In contextul in care au trecut 100 de zile de cand presedintele Barack Obama a anuntat implementarea pachetului de stimuli financiari de 787 miliarde dolari, democratii si republicanii au opinii diferite in ceea ce priveste rezultatele de pana acum ale injectarii acestor fonduri, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Obama a promis ca pachetul de stimuli va crea sau va duce la salvarea a pana la patru milioane de locuri de munca, in circa doi ani.

Democratii spun ca, pana acum, banii au creat sau au ajutat la salvarea a doar 150.000 locuri de munca, o cifra relativ mica in conditiile in care sute de mii de locuri de munca se pierd lunar, din cauza recesiunii.


Desi declinul lunar de pe piata muncii pare sa se tempereze, National Association for Business Economists, o asociatie ce grupeaza importanti economisti, a estimat miercuri ca in 2009 isi vor pierde locurile de munca 4,5 milioane persoane, urcand rata somajului la 9,8%.


La ora actuala, rata somajului este de 8,9%, cu patru puncte procentuale mai maire decat cea de la inceputul recesiunii, in decembrie 2007.


Presedintele american a spus ca pachetul de stimuli abia incepe sa aiba rezultate, iar acesta a adus reduceri de taxe pentru gospodarii, mai multi bani pentru pensionari si ajutoare de somaj mai consistente.


"Inca exista prea multe familii care se zbat sa isi plateasca facturile si prea multe afaceri care incearca sa supravietuiasca", a spus Obama.


Cel mai important consilier economic al lui Obama, Christina Romer, a declarat pentru MSNBC ca este optimista in ceea ce priveste evolutia indicatorilor economici, care se pare ca si-au atins minimele, iar o revenire pe crestere este posibila la finele anului.


Republicanii, care au depus mari eforturi pentru blocarea pachetului de stimuli deoarece acesta va mari deficitul bugetar, au spus ca banii alocati nu aduc rezultatele dorite si ca sume imense sunt risipite.


Congresmenul texan John Culberson considera ca pachetul de stimuli reprezinta un dezastru fiscal si nu este nimic de sarbatorit in legatura cu acesta.


"Presedintele Obama ar trebui sa renunte la petrecerile din Las Vegas pentru strangerea de fonduri si ar trebui sa se ocupe de criza financiara care ne ameninta stabilitatea economica si fiscala", a spus acesta.


De asemenea, reprezentantul republican Eric Cantor a spus ca, in cele 100 de zile care au trecut, peste un milion de americani si-au pierdut slujbele.


"Nu acestea sunt rezultatele pe care America le astepta", a spus acesta. Ethan Siegal, membru al The Washington Exchange, o firma privata care urmareste ceea ce se intampla in Congres, a spus ca banii alocati pentru sprijin social, desi nu fac mare lucru ca sa imbunatateasca conditiile din piata muncii, ajuta totusi oamenii sa traverseze cu bine acest mediu economic dur.


De asemenea, sprijina programele prioritare ale lui Obama, privind sanatatea, educatia si sectorul energetic. "Administratia Obama a conceput pachetul de stimuli din motive politice si pentru a opri caderea libera a economiei", a spus acesta.


Insa Peter Morici, economist si profesor in cadrul Universitatii din Maryland, crede ca sumele injectate in economie nu au avut inca un impact major.


"Nu inseamna ca nu vor exista efecte, insa acestea nu vor fi foarte mari", a spus Morici. Cererile initiale pentru ajutor de somaj au urcat la un nivel ajustat sezonier de 631.000 in saptamana incheiata in 16 mai.


Cu o saptamana inainte, noile cereri au ajuns la un nivel revizuit de 643.000. Analistii chestionati de Reuters mizau pe 630.000 de noi cereri.


Cea mai severa recesiune de la Marea Depresiune a avut deja ca rezultat 5 milioane de someri, de la sfarsitul lui 2007.


In ciuda unor indicii de stabilizare, piata muncii continua sa se confrunte cu grave probleme. Numarul persoanelor care au continuat sa ceara ajutor de somaj a urcat cu 75.000, la 6,662 milioane, in saptamana incheiata in 9 mai. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1118 ori
Citeste mai multe desprecriza economie facturi fonduri somaj