Obama si "prietenul" Sarkozy si-au trimis armata in Libia. Gaddafi le promite ca vor regreta

Sambata, 19 Martie 2011, ora 18:22
2444 citiri
Obama si "prietenul" Sarkozy si-au trimis armata in Libia. Gaddafi le promite ca vor regreta

Liderii internationali au declarat razboi Libiei, dupa ce trupele guvernamentale libiene au luat cu asalt fortele rebele din Benghazi, ignorand cererea de incetare a focului, potrivit CNN.com.

Obuzele artileriei pro-Gaddafi au cazut in interiorul orasului, in timp ce tancurile au intrat in oras deschizand focul.

Fumul gros a impanzit orasul Benghazi, iar civilii spun ca au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele de frica unui posibil atac.

Un luptator din opozitie spune ca avionul a apartinut rebelilor si a fost trimis sa opreasca fortele de sprijin care ii interziceau lui Gaddafi sa intre in Benghazi.

"Am toti oamenii din Libia cu mine si sunt pregatit sa mor. Iar acestia sunt pregatiti sa moara pentru mine, barbati, femei si chiar copii", a spus Gaddafi intr-o scrisoare adresata presedintelui Barack Obama si citita de purtatorul de cuvant al guvernului in Tripoli, in cursul zilei de astazi.

Intr-o scrisoare separata, adresata presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, prim-ministrului britanic, David Cameron, si seretarului general al ONU, Ban Ki-moon, Gaddafi a numit fortele ONU ca fiind "invalide" pentru ca nu permit interventii in afacerile interne ale altor tari.

"Libia nu iti apartine, Libia este a libienilor. Vei regreta daca vei face o miscare de interventie in treburile noastre interne. Noi nu am putea niciodata sa tragem un glonte impotriva poporului nostru", a mai spus Gaddafi in scrisoare.

Violenta s-a instalat in Libia in ciuda protestelor pentru democratie si libertate dupa mai bine de patru decenii de "domnie" a lui Gaddafi. Este un conflict impulsionat de protestele anti guvernamentale si de violenta regimului impotriva civililor.

Gaddafi si-a aparat actiunile in nota sa catre Obama.

El a spus ca adversarii sai sunt din al Qaeda, din grupul din Africa de Nord si l-a intrebat pe Obama ce ar face daca o astfel de miscare ar controla orasele americane.

In Paris, presedintele Nicolas Sarkozy a organizat un summit international pentru a discuta cu membrii Ligii arabe, presedintele Consiliului European si reprezentanti ai ONU despre criza din Libia.

Marea Britanie, Canada si Franta au anuntat planificarea militara impotriva Libiei.

Gaddafi fusese avertizat inca de vineri de catre presedintele Obama sa se retraga sau se va confrunta cu consecinte militare.

De asemenea, presedintele american l-a indemnat pe Gaddafi sa redea populatiei sursele de energie si de apa potabila.

"In cazul in care Gaddafi nu se conformeaza, se va confrunta cu actiuni militare din partea ONU", a precizat presedintele american. De asemenea, Obama a adaugat ca termenii nu sunt negociabili.

Inalti oficiali din Statele Unite, Europa si lumea araba au anuntat astazi ca vor lua masuri militare imediate pentru a proteja civilii in lupta cu fortele liderului libian Gaddafi.

Presedintele francez, Nicolas Sarcozy a spus in cadrul summit-ului international ca Franta a luat deja masuri militare si va ataca Libia penru protejarea civililor.

#barack obama, #fortele libiene, #gaddafi, #lideri internationali declara razboi libiei, #nicolas sarcozy, #proteste antiguvernamentale, #razboi, #razboi gaddafi civili, #razboi libia, #trupe guvernamentale libiene , #stiri Barack Obama