Obama: posibil sabotaj, in spatele fluctuatiei burselor

Sambata, 08 Mai 2010, ora 12:33
1321 citiri
Obama: posibil sabotaj, in spatele fluctuatiei burselor

Presedintele american Barack Obama nu a exclus posibilitatea ca un sabotaj sa se fi aflat in spatele panicii produse joi dupa-amiaza pe Wall Street, cand bursa s-a prabusit, relateaza ziarul The Hill, citat de NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat ca Obama si-a reunit echipa de consilieri la scurt timp dupa scadere.

Presedintele asteapta in prezent concluziile unei anchete lansate in acest dosar, pentru a stabili ce s-a aflat in spatele fenomenului, iar pana atunci nu exclude posibilitatea unui sabotaj, a explicat oficialul.

"Nu as exclude sau include nimic", a spus Gibbs vineri, intrebat de un eventual sabotaj.

"Cred ca de aceea se revizuieste ce s-a intamplat sau ce nu s-a intamplat", a adaugat el. Obama este de parere ca "circumstantele din jurul acestui (eveniment - n.red.) trebuie urmarite, revizuite si analizate", a adagat el.

Nu este clar, deocamdata, ce a dus la prabusirea dramatica a pietelor de joi.

Indicele Dow Jones a scazut cu aproape 1.000 de puncte, inainte sa isi revina.

Printre ipotezele vehiculate se numara o problema de ordin tehnic sau o tranzcatie gresita facuta de un trader important.

The Securities and Exchange Commission (SEC), organism insarcinat cu reglementarea pietelor financiare in Statele Unite, si The Commodity Futures Trading Commission  (CFTC), care se ocupa cu reglementarea pietelor materiilor prime, au anuntat joi ca lanseaza o ancheta comuna in acest dosar.

Scaderea dramatica de joi a intervenit pe fondul principalei dezbateri actuale de la Washington: reglementarea Wall Street.

Faptul ca miliarde de dolari pot disparea atat de brusc, fara sa fie clara cauza, aminteste miza enorma a unui sistem care nu este inteles de majoritatea investitorilor, comenteaza The Washington Post.

Confuzia subliniaza si evolutia sistemului de tranzactionare, care, potrivit unor oficiali, a avut loc prea repede, fara masuri adecvate de siguranta.

Bursa din New York (NYSE) are "intrerupatoare", care pot suspenda tranzactiile, in cazul in care pe piata intervine panica, dar investitorii pot actiona pe 10 alte platforme electronice care au aparut in umbra NYSE in ultimii ani si care, in general, nu opresc tranzactionarea, potrivit cotidianului. 

#burse, #fluctuatie, #obama, #sabotaj , #stiri Barack Obama